Kürtçe Tiyatro Oyunu ‘Qral û Travîs’ Neden Yasaklandı: Tesadüf Değil

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ferhat Yaşar’ın Gazete Duvar’da yayımlanan ve Bahoz Özsunar ile gerçekleştirdiği söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Kürtçe Qral û Travîs oyunun yasaklanmasına ilişkin konuşan Bahoz Özsunar, “Uzun zaman sonra yapılan ilk yasağın Kürtçe bir oyuna yapılmasını tesadüf olarak görmüyoruz” dedi.

Batman’da Şano Ar tarafından Kürtçeye çevrilen Kral ve Travis (Qral û Travîs) oyunu, çıktığı turnede binlerce kişi tarafından izlendi. Büyük ilgi ile karşılanan oyun, Kürt tiyatrocu Deniz Özer ve Bahoz Özsunar tarafından oynanıyor.

Qral û Travîs, turnesi devam ederken gerekçe gösterilmeden 23 Ocak’ta Ağrı’da, 10 Şubat’ta Antep’te, 16 Şubat’ta İstanbul’da, 18 Şubat’ta ise Adana’da yasaklandı. Oyunun yasaklanmasına yönelik tepkiler devam ederken, 24 Aralık 2023’te herhangi bir engellemeyle karşılaşmadığı İstanbul’da oyunun sahnelenmesine bir saat kala polis baskını yapıldı.

Oyuncular sahneden indirilirken, izleyicilerin salona girişi engellendi. Oyuncular, salondan zorla çıkartıldı. Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi önünde engellemeye tepki gösteren oyuncular ve oyuncu Bahoz Özsunar’ın kardeşi gözaltına alındı.

Kürtçe oyunun gerekçe gösterilmeden Ağrı, Antep, İstanbul ve Adana’da yasaklanma nedenlerini ve tepkileri Bahoz Özsunar ile konuştuk.

Kürtçeye çevrilen oyun, çıktığı turnede binlerce kişi tarafından izlendi. Ardından ilk Ağrı, ardından Antep, İstanbul ve Adana’da peş peşe yasaklandı. Oyunun yasaklanma gerekçesi nedir?

Oyunun yasaklanması için hiçbir gerekçe yok. Gerekçe uydurulmaya çalışıldı fakat üçüncü yasaktan sonra kendileri de inanmadı bir gerekçe olduğuna. Herkes gibi oyun dilinin Kürtçe olmasından kaynaklı olduğunu biliyoruz.

Devamı için tıklayınız.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla