Hem Efendiyim Hem Uşağım

Pinterest LinkedIn Tumblr +

O, sahnede tam 11 kişinin rolünü tek başına oynuyor. Merve Engin iki aşığın hikayesini anlattığı Kıyıya Oturmanın Böylesi  tiyatro oyununda farklı maskelerle aşık da oluyor uşak da…

Kıyıya Oturmanın Böylesi adlı oyuna biletinizi aldınız. Koltuğunuza kurulup keyifle oyunu izleyemeye hazırlanırken sahnede telaş içinde kostüm ve dekorunu hazırlamaya çalışan biri olduğunu görüyorsunuz. Üstelik size sahneden laf atıyor: “Yağmur da amma yağdı bugün” gibi. Hatta kostümünün fermuarını çekmesi için sizden yardım istiyor… Sonra telefonu çalıyor, size dönüp diğer oyun arkadaşlarının gelemeyeceğini, oyunu tek başına oynamak zorunda olduğunu söylüyor. “Böyle tiyatro oyunu mu olur?” demeyin. 25 yaşındaki oyuncu Merve Engin’in sahneye koyduğu Kıyıya Oturmanın Böylesi, 11 karakterli tek kişilik bir tiyatro oyunu. Oyun, 500 yıllık İtalyan halk tiyatrosu geleneğine ait Commedia Dell’Arte’nin yani tek başına maskelerle oynanan türün bir örneği. Ünlü İtalyan oyuncu Antonio Fava’nın ve Merve Engin’in birlikte yazdığı oyunda, bolca doğaçlama yapılıyor. Söylemeden geçmemeli, bu oyunda Engin, Türkiye’de bir ilke imza atarak tüm karakterleri tek başına canlandırıyor. Birbirine aşık sevgililerin kavuşması yolunda yaşanan komedide, uşak da aşık da efendi de Engin. Daha önce İtalya’da da tek kişilik gösteriler hazırlayan başarılı oyuncu “Tek kişilik oyunda günahı da sevabı da tek başınıza üstleniyorsunuz, bu sorumluluk fikri zor.

Partnerim olmadığı için enerjimi seyirciden alıyorum. Farklı karakterler canlandırmak bana çok şey katıyor.  Her birinin ayrı özellikleri, fiziksel duruşları ve maskeleri var. Bazılarının da maskesi yok, bu nedenle çeşitli nesnelerle ifade etmeye çalışıyorum” diyor.

HER YÖNÜYLE BENİM ESERİM

Engin’in hayatı Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünde okurken okula oyuncu Antonio Fava’nın gelmesiyle değişmiş. Fava’nın kendisinin asistanı olması yönünde teklifte bulunduğunu söyleyen Engin, hayallerinin bu kadar çabuk gerçek olacağını tahmin etmediğini anlatıyor: “Amerika’da, İtalya’da, İngiltere’de sahneye çıkmak çocukluğumdan beri aklımdaydı. Bir gün oralarda olacaktım ama 22 yaşında değil. Antonio bana ‘İtalya’ya gelir misin’ dediğinde dalga geçiyor sanmıştım. Bir sene sonunda ise hayalini kurduğum ülkelerde sahneye çıkıyordum.”

Engin, İtalya’da kaldığı sürece Türkiye’de tiyatro yapma fikrini daha güçlü hissettiğini söylüyor.

Türkiye’ye dönünce Commedia Dell’Arte türünde kendisiyle oynayacak kimseyi bulamadığını anlatan Engin, oyunu tek başına sahneye koymaya karar vermiş: “Tanıtımdan afiş tasarımına, tiyatro bulmaktan maskelerin ayarlanmasına kadar her detayıyla ben ilgilendim. Bu oyun gerçekten benim eserim diyebilirim.”

Bilet fiyatları 10-15 TL

Başarılı oyuncu Merve Engin, bilet fiyatlarını özellikle düşük tuttuğunu söylüyor. Biletleri 10-15 TL arasında bir ücretle sattığını belirten Engin “Çünkü tiyatroyu biraz olsun lüks ihtiyaçtan çıkarma çabasındayım. Kendime ‘İnsanlar tiyatroya mı para vermek istemiyor, yoksa paraları olmadığı için mi gidemiyor?’ sorusunun yanıtını vermek istiyorum” diyor.

FATMA KARAMAN / fatmak@stargazete.com

Stargazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.