Güldüren Adam Bu Kez Ağlattı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki evinde dört gün önce beyin kanaması geçiren ve kaldırıldığı Universal Hospital’da yaşamını yitiren ‘Ketenpere Ziya’ olarak tanınan tiyatro oyuncusu Ziya Meriç (69), törenle son yolculuğuna uğurlandı. Türkiye’nin 1968’deki en önemli birkaç tiyatrosundan biri olan ‘Üç Maymun Kabare’nin kurucularından Meriç’in cenazesinde, sanatçı dostları ve sevenleri gözyaşlarına boğuldu.

Aynı zamanda diş hekimi olan tiyatro oyuncusu Ziya Meriç için, dün öğle vakti Bodrum, Turgutreis Beldesi, Yalı Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Meriç’in eşi Genel Cerrah Opr. Dr. Sevim Meriç (56), oğlu Sezi Meriç (29), kardeşi Nur Olcay, ağabeyi İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meriç, ‘Üç Maymun Kabare’nin kurucularından ve oyuncularından Salih Kalyon, Hayri Ramazanoğlu, Ümit Akkartal ve Baki Turanlı, Almanya’da yaşayan turizmci Vural Öger, Almanya, İstanbul ve Ankara’dan gelen dostları ile yaklaşık 100 kişi katıldı.

Meriç’in Fenerbahçe kaşkolu sarılı tabutu önünde saf tutan sanatçı arkadaşları uzun süre göz yaşı döktü. Cenazede, 45 yıllık eşi Sevim Meriç ve kız kardeşi Nur Olcay da saf tuttu. Kılınan namazın ardından Meriç’in omuzlarda taşınan cenazesi, evine 50 metre uzaklıktaki Karabağ Mezarlığı’nda, gözyaşları içinde toprağa verildi. Meriç’in mezarı başında tiyatrocu dostaları ve sevenleri duygu dolu konuşmalar yaptı.

Cenaze için Almanya’dan gelen turizmci Vural Öger, hıçkıra hıçkıra ağlayarak yaptığı konuşmasında, Meriç ile 1962 yılında Berlin’de okudukları üniversitenin yemekhanesinde tanıştıklarını söyledi. Öger, “Bunca yıldır da bu dostuğumuz devam etti. Ziya, yaşadığı sürece hep güldü, güldürdü. Hayatı şaka gibi gördü. Allah’ın huzurunda da eminim herkesi yine güldürecek. Huzur içinde yat kardeşim” dedi.

‘ÇOCUK GİBİ KALBİ VARDI’

Tiyatrocu Salih Kalyon ise, “Ziya’yı, hep hayatı ketenpereye getirmiş bir insan olarak tanıdık. Çocuk gibi kalbi vardı. Hep mutluydu. Çevresindekileri de mutlu ederdi. Aslında yaşam bir tiyatro, rolünü bitirenler gidiyor. Çok sevdiğimiz bir dostumuzu yitirmenin üzüntü içerisindeyim. Ancak, Ziya burada olsa, ağladığımızı görse, bu duruma inanın çok gülerdi. Son yıllarda vefasızlığın sanat dünyasında hızla yayıldığını, maddiyatın ve çıkar ilişkilerinin ön plana çıkmakta. Ziya’nın oynadığı dönemlerde belki bir avuç insandık ama vefanın, sevginin, dostluğun anlamını bilirdik. Şimdi ise vefa ise sanatçılar arasında gerçekten bir semt ismi olarak kaldı” diye konuştu. Cenaze töreni, Meriç’in evinde dua okutulmasıyla sona erdi.

1968 yılında aralarında sinema oyuncusu Senih Orkan, Venüs Biriz, Yıldırım Ataç, Benan Öz, Erdinç Üstün, Cihat Tamer ile birlikte ilk olarak ‘Aç Koynunu Ben Geldim’ oyunu ile sahneye çıkan Ziya Meriç ardından ‘Şehvet Kurbanı Şevket’, ‘Ölür müsün Öldürür müsün’, ‘Durdurun Dünyayı İnecek Var’ adlı oyunlarda rol almıştı. 40 yıl Almanya’da diş hekimliği yapan Ziya Meriç, geçen yıl Bodrum Turgutreis’e yerleşmişti.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.