İç Anadolu’da Kültür Sanat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Önümüzdeki günlerde İç Anadolu’da düzenlenecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

Sivas Devlet Tiyatrosu (SDT), bu hafta ”Bekçi Murtaza” adlı oyunu sahneleyecek.

Orhan Kemal’in yazdığı ”Bekçi Murtaza” adlı oyunun yönetmenliğini İstanbul Devlet Tiyatrosu rejisörlerinden Işıl Kasapoğlu, yönetmen yardımcılığını Ulaş Ersoy, reji asistanlığını ise Filiz Uysal ve Kerem Yücel yapıyor. Dekoru Seyhan Kırca, kostümleri İnci Kangal, ışık tasarımı İzzettin Biçer’e ait oyunun müziğini Nejat Yavaşoğulları hazırlarken müzik sözlerini Yavuz Pekman kaleme aldı.

Oyunda, Cevat Duman, Arif Yavuz, Mehmet Demiralp, Ümit Dikmen, Nesimi Kaygusuz, Özgür Cengiz, Kerem Yücel, Volkan Gündüz, Ozan Kalkan, Fulya Ülvan, Filiz Demiralp, Burcu Ongun Altay, Begüm Şahin, Özge Günay ve Filiz Uysal rol alıyor. Oyun, bugün, yarın ve 23 Nisan Cumartesi günü saat 19.30’da sahnelenecek.

SDT, Aristidechristian Charpentier yazdığı, Ebru Kara’nın yönettiği ”Sihirli Keman” adlı çocuk oyunu da 23 Nisan’da minik izleyicileriyle buluşturacak.

Dekoru ve kostümleri Özge Akarsu, ışık tasarımı ise Mehmet Kurmu’ya ait oyunda, Burcu Ongun Altay, Kerem Yücel, Ozan Kalkan, Volkan Gündüz rol alıyor. Oyunda, dostluk, sevgi, paylaşım, emek ve aile bağları sıcak bir dille anlatılıyor.

-KONYA-

Konya Devlet Tiyatrosu’nun (KDT), dördüncüsünü bu yıl düzenlediği ”Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” devam ediyor.

Türkiye, Kırgızistan, Çuvaşistan, Kazakistan, Tataristan, Moldova, Ukrayna, Başkurdistan, Türkmenistan ve KKTC’nin katılımıyla 14 Nisan’da başlayan festivalde, oyunlar KDT sahnesinde sergileniyor.

Festival kapsamında Başkurdistan ekibinin sunacağı, ”Ahmet Zeki Velidi Togan” adlı oyun bugün saat 15.00’te ve 20.00’de izleyicisiyle buluşacak.

Çuvaşistan ekibinin ”Gümüş Ordu” adlı oyunu yarın saat 20.00’de, Ankara Devlet Tiyatrosu ekibinin ”Narnia Günlükleri” adlı oyunu da yine yarın saat 14.00’te KDT sahnesinde izlenilebilecek.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ise KKTC ekibinin ”Alice Harikalar Diyarında” oyunu Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı sahnesinde, Adana Devlet Tiyatrosu ekibinin ”Papağan Kaçtı” adlı oyunu da KDT sahnesinde minik izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 10 ülkeden tiyatro topluluklarının katıldığı festival, 24 Nisan Pazar günü KDT ekibinin sahneleyeceği ”Orkestra” adlı çocuk oyunuyla sona erecek.

Bu arada Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi Beyşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu bünyesinde Beyşehir Anamas Konukevi’nde, ”Turizm Ölçeğinde Kentsel Markalaşma” paneli düzenlenecek.

Konya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ise Özel İsmail Kaya İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazırladığı karma sergi, yarın açılacak. Sergi 30 Nisan’a kadar açık kalacak.

Öte yandan dün açılışı yapılan, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce organize edilen 1. Uluslararası Rumi Çocuk Oyunları, 7 branşta 23 Nisan’a kadar Konya’da devam edecek.

-ESKİŞEHİR-

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, ”Açık Aile”, ”Merhaba Gölgem”, ”Bit Yeniği”, ”Dost”, ”Dostum Şifo” ve ”Palto” adlı oyunlar sergilenecek.

Ünlü İtalyan yazar Dario Fo’nun yazdığı, Füsun Demirel’in çevirdiği ”Açık Aile”yi Tolga Tümer yönetiyor. Özlem Boyacı ve Korel Cezayirli’nin rol aldığı oyunda, kadın erkek ilişkileri farklı bir bakış açısıyla anlatılıyor. Oyun, yarın Haller Gençlik Merkezi Tepebaşı Sahnesi’nde seyircisiyle buluşacak.

Hikaye tasarımını ve yönetmenliğini Ali Eyidoğan’ın yaptığı, müzik ve dans görselliği üzerine kurulu ”Merhaba Gölgem” adlı sözsüz oyunda, Gonca Yakut ve Zuhal Lale rol alıyor. Çocuksu bir bakış açısıyla akıl ve ruhun çatışmasının anlatıldığı ve gölge tekniğinden faydalanıldığı oyunda, bir çocuğun hayal dünyasında canlandırdıklarıyla gerçek dünyada üstüne düşen sorumluluklarının karşılaştırılması anlatılıyor. Oyun, 23 Nisan’da Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Çocuk Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Georges Feydeau’nun yazdığı, Haldun Dormen’in yönettiği ”Bit Yeniği”, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda 23, 24 ve 27 Nisan’da izleyiciyle buluşacak.

Tulga Serim’in halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun yaşamından ve röportajlarından derlediği tek kişilik ”Dost” oyunu, Sultandere Sahnesi’nde, 23 ve 27 Nisan’da Sultandere Sahnesi’nde izlenebilecek. Oyunda Aşık Veysel’i Kazım Sinan Demirer canlandırıyor.

Emre Basalak’ın yazıp yönettiği ”Dostum Şifo”da, İmren Şengel, Esma Yavuz ve Halil Ahmet Gökaydın rol alıyor. Ramazan Albayrak, Gökalp Mayakan ve Anıl Koç’un canlı müzik performansı eşliğinde, bir köpek ve bir çocuğun arkadaşlığının anlatıldığı sözsüz oyun, 24 ve 27 Nisan’da Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Çocuk Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak.

Nikolay Gogol’un yazdığı, Cemal Süreya’nın çevirdiği, Erdal Küçükkömürcü’nün yönettiği ”Palto”, 26 ve 28 Nisan’da seyircisiyle buluşacak. Özlem Akdoğan, Basri Albayrak, Ali Eyidoğan, Emir İzci, Hakkı Kuş, Burcu Tutkun Oruç ve Serkan Sezgin rol alıyor.

-KAYSERİ-

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve Erciyes Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu ve Yeni Ufuklar Derneğinin iş birliği ile düzenlenen ”İki Edebiyat, Tek Dünya: Türk ve Rus Edebiyatları Uluslararası Sempozyumu” yarın Kayseri’de başlayacak.

İki ülkenin çağdaş yazarlarını, eleştirmenlerini, çevirmenlerini ve edebiyat araştırmacılarını buluşturacak bilimsel ve kültürel niteliği bulunan sempozyum, iki gün sürecek.

”Uluslararası Yayıncılık ve Çeviri Destek Projelerinde Yeni Açılımlar”, ”İki Ülke Edebiyatı ve Çeviri İlişkileri”, ”Edebiyatların Son On Yılı Üzerine”, ”Süreli Yayınlar ve Edebiyat”, ”Edebiyatın Birleştirici Rolü” konulu oturumlarda, Türk ve Rus edebiyatının bugünü, iki edebiyatın çağdaş temsilcileri tarafından tartışılacak.

Sempozyuma, Rusya Federasyonu’ndan aralarında Rus Çocuk Fonu Başkanı, Rusya Bilimler Akademisi Fahri Üyesi, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı yazarı Albert Lihanov, Rusya Yazarlar Birliği Sekreteri ve eleştirmen Lola Utkirovna Zvonareva, tarihçi Aleksandr Nabokov’un da aralarında bulunduğu 13 yazar katılıyor. Türkiye’den ise aralarında Alev Alatlı, Ataol Behramoğlu, Onur Bilge Kula, Sevinç Çokum ve Beşir Ayvazoğlu’nun da bulunduğu 14 edebiyatçı, yazar, çevirmen, yayıncı ve ajans temsilcisi katılacak.

Sempozyumun açılışı yarın Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde, gün içinde takip eden oturumlar ise Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılacak. 23 Nisan Cumartesi günü ise sempozyumun iki oturumu Nevşehir’in Mustafapaşa beldesindeki Kapadokya Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Sultansazlığı Çevre Belediyeleri Birliğinin düzenlediği 6. Sultansazlığı Fotosafari Fotoğraf Yarışması da yarın başlayacak.

Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçeleri arasında bulunan Sultansazlığı Milli Parkı’ndaki fotosafari, 24 Nisan’da sona erecek.

HaberOku

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.