Seyahatname Yeniden Seyirciyle Buluşacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Opera ve Balesi’nin tanınmış çağdaş eserlerinden ”Seyahatname”, 10 yıl aradan sonra 17 Mayıs’ta Beşiktaş Fulya Gösteri Merkezi’nde yeniden seyirciyle buluşacak.

Talimhane Tiyatrosunda gerçekleştirilen ”Modern Dans Topluluğu İstanbul Projesi” nin basın toplantısında konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen, 1992 yılında Ankara’da, Modern Dans Topluluğu’nu Devlet Opera ve Balesi Koreograflarından Beyhan Murphy’nin liderliğinde organize ettiklerini hatırlattı.

Gökmen, modern dansın artık bale sanatında çağdaş açılımların bütün deneyselliğinin içinde yer aldığı çok farklı bir anlatım dili olduğunu kaydederek, belki de gelecek yüzyıllarda modern dansın çok daha farklı ve zengin anlatım diline kapılarını açan yeni bir sanat dalı olabileceğini belirtti.

Devlet Opera ve Balesi olarak bale sanatının Türkiye’deki yegane üreticisi olan bu sanat dalının, modern dansın açılımlarına sessiz ve duyarsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyleyen Gökmen, ”1992 yılında bu başlatıldı ve gerçekten Türk dans sanatına çok önemli eserler, dansçılar, koreograflar ve bakış açısı kazandırdı” dedi.

Gökmen, İstanbul’un Türkiye’nin en önemli sanatsal cazibesine sahip bir kent olduğunu dile getirerek, dolayısıyla modern dans anlamında Devlet Opera ve Balesi’nin kurumsallaşan bir yapıyı İstanbul’da gerçekleştirmek için geç kalındığını düşündüğünü, fakat geç de olsa bugün Modern Dans Topluluğu’nun, İstanbul’un başlama noktasında olmasının gururunu yaşadıklarını söyledi.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan, 2004 yılından beri İstanbul’da modern dans kavramını buluşturmak istediklerini ve bugüne kısmet olduğunu dile getirdi.

Modern kavramının içinde mutlaka klasik disiplin ve eğitim olması gerektiğini vurgulayan Arıkan, sanatın her dalında olduğu gibi, modern bir şey yapabilmek için geçmişi özümsemiş olmak gerektiğini, kendilerinin de klasik kökenli eğitim almış bir kurum olarak, modern uygulamanın da en iyi şekilde altından kalkacak kurum olduklarını belirtti.

Devlet Opera ve Balesi Koreograflarından Beyhan Murphy, Modern Dans Topluluğu’nun başlamasından sonra Türkiye’deki üniversitelerde, modern dans departmanlarının arttığını kaydederek, bunların çok önemli işler olduğunu vurguladı.

Murphy, 2001 yılında yaptığı ve kamuoyunda yankı uyandıran “Seyahatname”nin yeni versiyonunun bir anlamda yeni sürümü olduğunu ifade ederek, Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda kaleme aldığı seyahat gözlemleri üzerine kurulu olan eserin özünü, tarihsel Türk kültüründen aldığını anlattı.

Konuşmaların ardından Elif Şafak’ın ”Firarperest” adlı kitabındaki ve Evliya Çelebi’nin metinlerinden alınma ”Cambaz ve acayip şeyler” adlı eserler sergilendi.

Bu arada, 17 Mayıs’ta Beşiktaş Fulya Gösteri Merkezi’nde prömiyeri yapılacak eserin, üniversiteler arası bir turne programı gerçekleştireceği ve ardından yurt dışına gideceği ifade edildi.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.