Çanakkale GSF Yeni Binasına Kavuşuyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yapımına 2010 yılında başlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), öğrencilerini yeni dönemde yeni binasında karşılayacak.

Büyük bir hız ile yapımına devam edilen ve yeni dönemde açılması planlanan GSF binası ile ilgili bilgiler veren Fakülte Dekan V. Prof. Dr. Abdullah Kelkit, fakülte yeni binasının 15200 m3’lik kapalı alana sahip olduğunu söyledi.

Fakültenin bütün standartlarla engelliler de düşünülerek tasarlandığını belirten Kelkit; “Yapımına 2010 yılında başlanan Güzel Sanatlar Fakültesi yeni binası; 15200 m3 lik kapalı alana sahiptir. Dekanlık ofisleri ile Geleneksel Türk Sanatları, Grafik, Resim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Seramik, Sinema Televizyon, Tekstil ve Temel Eğitim Bölümlerine ait ofis, tasarım ve uygulama atölyeleri, deneysel açık ve yarı açık çalışma alanları, laboratuar, tiyatro salonu, derslik, görsel sınıf, bilgisayar salonu, seminer salonu, açık kapalı sergi salonları, her türlü sanatsal faaliyetin gerçekleştirilebileceği iç avlu, panoramik asansör, öğrenci kantini gibi mekanları bünyesinde barındırmaktadır. Tüm binada merkezi kontrol sistemli havalandırma ve hava temizleme sistemi bulunmaktadır. Ayrıca yeni fakülte binası, bütün standartlarıyla engelliler düşünülerek tasarlanmıştır” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nin halen inşa halindeki binasında bulunan tiyatro salonunun Çanakkale’nin ilk ve tek nitelikli tiyatro salonu olma niteliğine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Kelkit; “Tiyatro salonunun toplam seyirci kapasitesi 250 olarak planlanmıştır. Sahne binası olarak tabir edilen bölümde portal ağzı açıklığı 12 metre, yüksekliği ise 4,5 metre ve sahne derinliği ise 11 metre olarak olarak planlanmıştır. Çelik konstrüksiyon olarak imal edilecek olan sofit yüksekliği 7 metre olacak ve toplam 10 adet elektrik motoru kontrollü hareketli çelik bar (flying bar) ile sahne üstü ışıklama ve dekor mekanik sistemine sahip olacaktır. Salonun ışık sistemi DMX 512 protokolünü destekleyen bilgisayar kontrollü 120 kanal ışık masası ve buna bağlı olarak çalışacak olan PC, profil ve takip spotlarından oluşacaktır. Sahne üstünde 24, sahne yanlarında ve önünde 24, sahne üstü köprüsünde 24, salon köprüsünde ve salon yan kulelerinde toplam 28 ve salon üst yanında 4 adet olmak üzere toplam 104 DMX hattı çekilecektir. Salona kurulacak olan ses sistemi 48 kanal ses mikseriyle desteklenecek ve DVD, DivX, MP3, BlueRay gibi her türlü medyayı okuyabilmesinin yanında, kayıt imkan ve kabiliyetine de sahip olacaktır. Bunun yanında halen yürütülmekte olan TÜBCTAK Araştırma Projesi kapsamında alımı gerçekleştirilen mobil görüntü isleme stüdyosu ve HD kameraların salona yerleştirilmesiyle salondaki etkinliklerin en üst nitelikte görsel olarak alınması mümkün olacaktır. Sahnenin altında bulunan dinlenme (green room) ve makyaj odaları aynı anda toplam 15 sanatçının kullanımına olanak sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu bölge temsil esnasında rolünü bekleyen oyuncuların kendilerini yenilemelerine destek olacak her türlü kolaylıkla donatılmış olacaktır. Başlangıçta konferans salonu olarak tasarlanmasına rağmen, tiyatro salonu olarak Devlet Tiyatroları Sanat Teknik Müdür Yardımcısı Osman Uzgören, Sanat Teknik Müdürü Hakan Dündar ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in teknik destekleri ve Rektörlük oluruyla tiyatro salonuna dönüştürülen ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tiyatro salonu Türkiye’de emsalleri arasında en yetkin tiyatro salonu olma niteliğine sahip olacaktır. Salonun tamamlanmasından sonra Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Üniversitemiz arasında yapılacak olan bir protokol ile turne sahnesi olarak değerlendirilmesi ve böylece salonun sadece ÇOMÜ’ye değil, tüm Çanakkale halkına hizmet vermesi planlanmaktadır” diye konuştu.

Çanakkale Olay

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.