Aram Tigran Konservatuarı Yeni Döneme Hazır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aram Tigran Kent Konservatuarı 2011-2012 öğrenim dönemi başvuruları başladı. 15 Ağustos’ta başlayan başvuruların son günü 9 Eylül. Konservatuarın hocaları Kürtçe’nin Zazaki lehçesiyle konuşan öğrencilerle diyalog sağlamak amacıyla Zazakî lehçesiyle eğitim alıyor. Hocalar gelecek yıl da Soranca lehçesinin eğitimini alacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı bünyesinde Sümerpark içerisinde eğitim veren Aram Tigran Kent Konservatuarı bir yılını geride bıraktı. Alternatif bir sanat eğitimi vermek amacıyla yola çıkan konservatuarın hocaları Kürtçe’nin Zazakî lehçesiyle konuşan öğrencilerle diyalog kurmak amacıyla bu lehçenin eğitimini alıyor. 20 kişilik bir ekipten oluşan eğitmenler daha sağlıklı bir eğitim için Kürt dilinin tüm lehçelerini öğrenmenin önemine vurgu yapıyor.

Konservatuar eğitmenlerinden Şêrko Kanîwar, tüm Kürtlere hitap ettiklerini, Diyarbakır’da yaşayanların yüzde 40’ının Zazakî lehçesiyle konuştuklarını anımsatarak, “Dolayısıyla bizim sadece Kurmancî lehçesiyle ders verme gibi bir lüksümüz olmadığını düşündük” dedi. Öğrencilerin yarısının Zaza olduğunu ifade eden Kanîwar, öğrencilerin Kurmancî bilmedikleri için hocalarla Türkçe konuşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kanîwar “Kürtçe eğitim veren bir kurum olarak yola çıktığımız için bu gerçekliği dikkate almalıydık. O nedenle bu yıl sanatsal çalışmalarımıza başlamadan önce hocalarımıza Zazakî lehçesinin eğitimi vermeyi uygun gördük” dedi.

GELECEK YIL SORANCA ÖĞRENİLECEK

Önümüzdeki yıl Soranca lehçesini de öğrenmeyi hedeflediklerini ifade eden Kanîwar şöyle konuştu: “Diyarbakır’da Soran yok ancak amacımız Soranca basılmış eserlerden bilgi alabilmek. Ayrıca diyelim ki Güney Kürdistan’dan alanında uzman hocaları atölye çalışması yapmak için getirttiğimizde öğrencilerimizle diyalog sorunu yaşamamaları için böyle bir yol izleyeceğiz. Öte yandan dört parçada farklı lehçelerde konuşan Kürtler arasında iletişim sağlanmasını amaçlıyoruz. Bunun için gelecek yıl öncelikli olarak hocalarımıza daha sonra da öğrencilere Soranîce lehçesinin eğitimini vereceğiz” Kürt kültür ve sanatını yaşatmak isteyençağrıda bulunan Kanîwar başta hocaların Kürt dilinin tüm lehçelerini bilmeleri gerektiğini bildirdi.

BAŞVURU İÇİN 9 EYLÜL SON GÜN

Sanat alanında başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, müzik, tiyatro, sinema, halk dansları ve resim alanlarında yetenekli olan herkese açık olan konservatuar için 15 Ağustos’ta başlayan başvurular 9 Eylül’de sona erecek. Akademik düzeyde eğitim verildiği için her bölümde sınırlı sayıda kontenjan bulunan konservatuarın eğitim süresi ise iki yıl.

Sınavla ders başı yapacak olan öğrenciler de yaş sınırı da olacak. Müzik dersleri 7-14 ve 15-30 yaş aralığındaki iki gruptan oluşacak. Sinema derslerine 15 -30 yaş arasındaki öğrenciler alınırken, 17-30 yaş arası tiyatro, 16-30 yaş aralığındakilerin halk dansları dersleri alacağı konservatuarda resim bölümünden ise 15 yaş üstü sanatçı adayları faydalanacak.

Fıratnews

Paylaş.

Yanıtla