Tiyatro Festivalinde Kürtçe Oyunlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır’da düzenlenecek olan 1. Amed Tiyatro Festivali’ndeki oyunların çoğunluğu Kürtçe’nin Kurmanci, Sorani ve Zazaca lehçelerinde, ikisi de Türkçe olarak sahnelenecek. 29 Nisan’da başlayacak festival bir hafta sürecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İran ve Kuzey Irak’tan gelecek tiyatro topluluklarının da katılacağı bir festival düzenliyor.

1. Amed Tiyatro Festivali‘nde görülebilecek 17 oyun ikisi de dışında Kürtçe’nin Kurmanci, Sorani ve Zazaca lehçelerinde oynanacak, iki oyun da Türkçe sahnelenecek.

Bir hafta boyunca, 29 Nisan – 6 Mayıs arasında gerçekleşecek tiyatro festivaline katılacak topluluklar içinde İran’ın Urumiye, Kuzey Irak’ın Duhok, Süleymaniye, İstanbul ve Ankara’dan toplam 16 tiyatro grubu bulunuyor.

Kürtçe oyun yazımına yoğun ilgi

İstanbul Mezopotamya Kültür Merkezi Dans Topluluğu’nun ilk kez sahneleyeceği Jenosit adlı dans performansı ile açılacak olan festivalde, iki yıldan bu yana sürdürülen bir çalışmanın da sonuçları görülecek.

Kürtçe oyun metinleri yazmaya teşvik amacıyla başlayan çalışma sonucunda geçen yılki yarışmada dereceye giren metinler Şehir Tiyatrosu Repertuar Kurulu tarafından değerlendirilmiş, birincilik ödülüne layık görülen Qeyd adlı oyun da daha önce Diyarbakır’da sahnelenmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir‘in verdiği bilgiye göre, bu yıl ikincisi yapılan çalışmaya ise geçen yılın iki katı başvuruyla 44 oyun gönderildi.

44 oyun içinde dereceye girenler 29 Nisan Pazar günü festivalin açılış resepsiyonunda açıklanacak ve ödüller dağıtılacak.

Kürtçe Oyun Yazma Yarışması 1918’de ilk Kürtçe tiyatro metni olarak bilinen Memê Alan’ın yazarı Evdirehîm Rehmî Hekarî onuruna düzenleniyor. Yarışmaya geçen sene 22 metin katılmıştı.

Kürtçe oyunların afişleri sergisi

Diyarbakır Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Rüknettin Gün de açılışta 1990 yılından bu yana yapılmış bütün Kürtçe oyunların afişlerinin yer alacağı bir serginin olacağını söyledi.

Festivalden önce Diyarbakırlı gençlere yönelik bir atölye çalışması da yapılacak. “Kukla, Mask Yapım ve Uygulama ile Canlı Heykel Workshopları” 23 Nisan Pazartesi günü başlayacak. (YY)

1. Amed Tiaytro Festivali’nin programına ulaşmak için tıklayınız.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.