Olimpiyatlarda Sahne Senin ‘İstanbul’

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Londra Kültür Olimpiyatları 21 Haziran’da başlayıp Paralimpik Olimpiyatları’nın son günü olan 9 Eylül’de bitecek. Olimpiyatların yıldızlarından biri de İstanbul. Dans dünyasının en yaratıcı koreograflarından Pina Bausch’un İstanbul’dan ilhamla kurguladığı “Nefes” gösterisi, 24 ve 25 Haziran’da Londra sahnelerinde olacak.
PERDESİNİ 2003’TE AÇTI

Londra Kültür Olimpiyatları, 2009’da hayatını kaybeden Pina Bausch için “Dünya Şehirleri” adında özel bir bölüm hazırladı. On farklı nokta var bunların arasında. Beşi ülkeleri bütün olarak ele alıyor, beşi doğrudan bir şehri anlatıyor. Şili, Japonya, Hindistan, Macaristan, Brezilya ve Roma, Hong Kong, Kaliforniya, Palermo, İstanbul.

Pina Bausch’un İstanbul için tasarladığı “Nefes”, İKSV’nin ve İstanbul Tiyatro Festivali ile ortak yapımı… Perdesini 2003’te Almanya’da, Wuppertal’de açmıştı. Aynı yıl İstanbul’da, AKM’de festival seyircileriyle buluşmuştu. “Nefes” İstanbul’u ikinci kez 2010’da, Avrupa Kültür Başkenti programı içinde ziyaret etti. “Nefes”in hikayesi 2002’de başladı. İstanbul’a ilk kez Tiyatro Festivali’nin davetlisi olarak 1998’de gelen Bausch, İstanbul seyircisiyle muhteşem bir buluşma yaşadı. Tabii şehirle de… Ve İKSV’nin önerisiyle şehirler dizisine İstanbul’u ekledi.  2002 yılında ekibinden 30 kişi ile birlikte İstanbul’da üç hafta geçirdi Pina Bausch. Moda’dan Adalar’a, Fatih’ten Eminönü’ne dere tepe dolaştı; şehrin ritmini, figürlerini, temposunu öğrendi. Bazen mutluluk bazen de hüzün hissettiğini söylediği İstanbul için Birol Topaloğlu, Burhan Öçal, İstanbul Oriental Ensemble, Replikas, Bülent Ersoy, Candan Erçetin, Elektrotwist, Innerzone Ochestra, Koop, Tom Waits ve Uhuhboo Project’in müziklerini kullandı Pina Bausch.

İSTANBUL’U SEMT SEMT GEZMİŞTİ

Sokağın gürültüsünden, şehrin tepelerinden, en çok da sudan etkilendi. Şehrin ve insanların hayatlarından geçen denizden… “Bu güzel denizin içinde olmak bir şans” diyordu, “Ama nereye yönelmek istediğiniz çok önemli…” Yakalayıp içine çektiğini düşünüyordu, koreografisini de öyle kurguladı. Bir yerlere çekilen, direnen, ama çekilmeye devam eden kadınlarla erkekler vardı sahnede. Bugüne dek Madrid’den New York’a dünyayı dolaşan “Nefes”, Olimpiyat seyircileriyle İngiltere’nin önde gelen dans tiyatrolarından Sandler’s Wells’te buluşacak. Biletler çoktan tükendi bile.

Milliyet

Paylaş.

Yanıtla