İATG’13 devam ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 2013’de üniversite tiyatroları, oyunlarını sergilemeye devam ediyor.

fotoğrafEskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Yaşan Tiyatro dün Hıdırellez adlı oyunla seyirci karşısına çıktı. Firuze Engin’in kaleminden çıkan oyunda, Meriç nehri kıyısında yasayan Çingenelerin yaşantıları ve sevdiği gönlünde tutuklu kalan genç bir kızın çaresizliği konu edilirken dönemin siyasi olaylarına az da olsa tanıklık ediliyor. Yaklaşık 1 saat süren oyunun ardından yapılan söyleşide topluluk oyunu yoğunluklu olarak tiyatro ile yeni tanışan bir kadronun çıkardığını anlattı. Kadrolarının geçen seneye kıyasla değiştiğini ve aralarına yeni üyelerin katıldıklarını söyledi. Oyuncular metne küçük müdahalelerde bulunduklarını, Çingene yaşantısını vurgulamaya yönelik değişiklikler yaptıklarını belirttiler.

2013-05-05 15.55.03Oyunun ardından saat 15:30’da “Tiyatroda Telif” başlıklı panel gerçekleşti. Yaklaşık 2,5 saat süren panelde üniversite tiyatrolarının telife dönük yaklaşımını anlatmak üzere Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’ndan Bilal Akar, Türkiye’de telif hakları ve fikri haklar üzerine var olan durumu sunan Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Savaş Bozbel, uzun yıllardır Mitos Boyut Yayınlarında yerli ve yabancı pek çok oyunu yayınlayan Yılmaz Öğüt, Kadir Has Üniversitesi’nde ders vermenin yanı sıra edebiyat ve tiyatro alanlarında çevirmenlik yapan Başak Ergil ve uzun yıllardır tiyatro, sinema ve televizyon alanlarında yazarlık yapan ve aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’nde ders veren Kerem Kurdoğlu konuştu. Konuşmacılar kendi çalıştıkları alanlardan telif haklarına bakışlarını anlattı ve amatör tiyatrolarının pozisyonunu telif hakları bağlamında değerlendirdi. Ardından izleyiciler konuşmacılara dönük sorularını ve yorumlarını ilettiler. Panelin tam metni ilerleyen günlerde sayfamızda yayınlanacak.

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 2013 programında bugün Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Oyuncuları yer alıyor.  Pop Corn adlı oyun saat 19:00’da Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda oynanacak.

Duygu Dalyanoğlu, Gül Erdoğmuş / MİMESİS
 

Paylaş.

Yanıtla