100 Yıllık Hafıza Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

yuzyillikhafizaİstanbul Şehir Tiyatroları 2013-2014 sezonuna 100. yıl dönümüne özel projelerle giriyor. Tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin’e göre, gelecek yıl, özel temsiller, kitaplar, sergiler ve etkinliklerle 1914’te kurulan kurumun tarihi yeniden tanımlanacak.

Bundan 100 yıl önce kuruldu Darülbedayi… Batılı anlamda yenilik arayışında olan Şehremini Belediye Başkanı Cemil Topuzlu, 3 bin lira ödeneği verdi ve ilk adım atıldı. Şair Namık Kemal’in oğlu Ali Ekrem Bolayır’ın isim babası olmasıyla Darülbedayi’nin tiyatro hayatı başladı. 1916’da sahnelenen ilk oyun ‘Çürük Temel’ 1. Dünya Savaşı’nın ağır şartlarında adaptasyon için Asker Ailelerine Yardım Cemiyeti yararına oynadı. Tiyatronun dev ismi Muhsin Ertuğrul’un yönetimi devralmasıyla kurum yeni bir yüze kavuştu. İBB Şehir Tiyatroları gelecek sezon 100. yılını kutluyor.

İlk Temsile Can Suyu
Tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin yıldönümü projelerini şu sözlerle anlattı: “Bunlardan en önemlisi geçmişimizi öne çıkaran oyunlar. Çalışmalara kitap, dergi, broşür ve özel etkinliklerle devam edeceğiz. Sezonun başından itibaren 100. yılı tanımlamaya başlayacağız. Etkinlikleri birkaç yıla yaymayı düşünüyoruz. Darülbedayi’nin ilk temsilleri üzerinde çalışıyoruz. ‘Çürük Temel’in benzerini yapmaya çalışacağız. Özdemir Nutku’nun ‘Darülbedayi’nin 50. Yılı’ kitabı önemli bir veri. Ondan esinlenerek bir sahne etkinliği planlıyoruz.”
Tiyatro Buradan Okunacak
“50 yıl olarak tanımlanan gelişim sürecini 100 yıl olarak yeniden tanımlayacak bir yazım çalışması da başlatacağız. Şehir Tiyatroları’nda öne çıkanları ‘100 Yıla 100 Ad’ kitabında toplayacağız. Darülbedayi Türk ve Şehir Tiyatrosu adını alan 1500. sayıya yaklaşan Şehir Tiyatrosu dergisini internet ortamı üzerinde herkesle paylaşacağız. Aynı şekilde oyunlarımızı da dijital ortama aktarıyoruz. Sergiler planlıyoruz. Kurum içinde ya da meydanlarda, öneriler doğrultusunda dramatik etkinlikleri yapılacak. Şehir Tiyatroları’nda bir müze kurmaya yetecek önemli birikimler var. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in mekân ve eserlerin nasıl sergileneceği konusunda katkıları oluyor.”

Kriz Aşıldı Mı?

Şehir Tiyatroları’nda 2012-2013 sezonu öncesinde yönetmelik krizi yaşanmıştı. Değişen yönetmelikle tiyatro yönetiminin sanatçılardan alınıp bürokratlara verilecek olması tepkilere neden olmuştu. Yeni yönetmeliğe gelen tepkilerden biri KESK’in açtığı davaydı. Dava sonucunda da kurum içinden seçilen bir üyenin yönetim kuruluna girmesi kararı çıkmıştı. Şahin, yönetim kurulunun henüz toplanamadığı ve işleyişin aksadığı yönündeki iddialara şöyle yanıt verdi:  “O madde eklenerek yönetmelik yeniden düzenlenecek. Bununla ilgili yasal süreç başladı. Sürecin uzamasının nedeni ise araya tatilin girmesi. Repertuvar oluşumunu aksatacak bir durum yok. Belirlediğimiz oyunlar vardı. Kararı alınmış oyunlarla ilgili çalışmalarımız  teknik, sanatsal ve ekonomik anlamda devam ediyor.

Paylaş.

Yanıtla