Dizi Oyuncuları Tiyatro Sahnelerinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ecesaruhan[Habertürk’ten Ece Saruhan özel tiyatroların bu sene özellikle dizi oyuncuları ile birlikte sergileyecekleri oyunlarını değerlendirdiği haber yorum yazısının bir bölümünü sizinle paylaşıyoruz]

Nihayet hasret bitiyor, tiyatrolar ‘perde’ diyor. Birbirinden nitelikli işler tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşmayı bekliyor. Hep söylüyorum tiyatro insanı iyileştirir, bazen bir replik kimsenin size söyleyemediklerini hatta sizin bile kendinize itiraf edemediklerinizi yüzünüze haykırıverir. Sahnede açılan perde kendiliğinden seyircinin ruhundaki, zihnindeki, kabindeki perdeyi de aralar hatta kaldırıverir. Tecrübeyle sabittir; sihirli değnek etkisi yaratabilir. Bu sezon kendinize bu sihirli değneğin size sık sık dokunabilmesi fırsatını sunmanızı dilerim. İşte bazı özel tiyatrolarda bu sezon sahnelenecek oyunlar. Kalanları da köşemde sizlerle…

ALİ POYRAZOĞLU TİYATROSU: ‘Asi Kuş’ ve ‘Kaplumbağa’, bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Seyirciden gelen talep doğrultusunda tiyatronun eski oyunlarından ‘Babam Dokuz Doğurdu’ eski kadrosuyla yeniden sahnelenecek. Sezonun sürprizi ise ‘Küçük Prens Bana Dedi ki’. Ali Poyarozluğu’nun Saint Exupery’nin ‘Küçük Prens’inden hareketle kaleme aldığı oyunda Küçük Prens’i Eser Ali Yıldırım canlandıracak.

ALTIDAN SONRA: 15′inci yılını geride bırakmaya hazırlanan ekip, bunun şerefine, repertuvarındaki tüm oyunları seyirciyle buluşturmayı sürdürecek. Ayrıca 6 yeni oyun sahnelenecek. Bunlar ilki Alman ekip Theater an der Ruhr’un partnerliğiyle üretilen ‘Çinka’. Yiğit Sertdemir’in kurguladığı oyun Karadeniz Bölgesi’nin doğasını ve doğanın buradaki insanların tavrını ve yaşamını nasıl etkilediğini anlatıyor. Oyun, müzik araştırmacısı Birol Topaloğlu, korograf İlyas Odman ve tasarımcı Candan Seda Balaban’ın katılımlarıyla müzik tiyatrosu olarak şekllleniyor. Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığı İlyas Odman’ın yönettiği ‘Tık… Tıkı… Tıkılap…’ da sezonun yeni oyunları arasında yer alıyor. Oyun, 26 Üstü Oyun’ projesinin üçüncüsü niteliğinde. Projenin ilk 2 oyunuyla birlikte Mizra Metin, Yeşim Özsoy Gülan ve Yiğit Sertdemir tarafından yazılan kalan 3 oyunu da sezonda seyirciyle buluşacak.

AYSA PRODÜKSİYON: Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun ‘Kuçu Kuçu’, ‘Adalet Sizsiniz’ ve ‘Basit Bir Ev Kazası’ adlı oyunları bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Yeni oyunlar ise şunlar:

Huysuz: Engin Alkan uyarladığı ve yönettiği oyunda aynı zamanda rol de alıyor. Alkan’a eşlik eden isimler ise Büşra Pekin, Deniz Uğur, Gamze Gözalan, Haki Biçici, Umut Temizaş ve Esra Akbaş.
Ay, Carmela!: Jose Sanchis Sinisterra’nın yazdığı oyunun yönetmeni henüz netleşmedi. Oyunda Vahide Gördüm ve Tuna Orhan rol alıyor.
Şenlikli Limonata: Murat İpek’in yazdığı ve yönettiği oyunda Günay Karacaoğlu ve Fırat Doğruloğlu rol alıyor.
Öldüğümüz Gece: Özen Yula’nın yazıp yönettiği oyun; Ayşenil Şamlıoğlu, Mustafa Uğurlu, Beste Bereket, Rıza Kocaoğlu, Turgay Kantürk ve Begüm Birgören’i bir araya getiriyor.
Yargıtatör: Perdeci Oyuncuları’nın rejisiyle sahnelenecek oyunun yazaru Mustafa Balbay. Kadrosu oluşum aşamasındaki oyunda yer alacağı netleşen isimler Rutkay Aziz ve Taner Barlas.
Karşı Komşu: Fabrice Roger-Lacan’ın yazdığı, Kerem Ayan’ın uyarladığı ve yöneteceği oyunun kadrosu oluşturuluyor.

BO SAHNE: Burak Sergen’in tek kişilik oyunu ‘Adolp’ ve Yunus Günçe’nin ‘Kafamda Böcekler Var’ adlı stand-up’ı sezonda da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Civan Canova’nın yazdığı Ege Aydam’ın yönettiği ‘Erkekler Tuvaleti’ yeni oyunlardan. Absürd komedi tarzındaki oyunda Ali Erkazan, Bülent Polat, Can Kahraman, Işıl Sergen, Levent Özdilek ve Serhat Özcan rol alıyor. Bo Sahne’de ‘İki Perde İki Oyun’ günlerinde Can kenar’ın yazıp yönettiği ‘Unutulan Uşak’ ve ‘Sus ve Dinle’ sahnelenecek. ‘Tasavvur’ adlı müzikli gösteriyi de seyirciyle buluşturacak olan BO Sahne’de ayrıca Kemal Başar tarafından kurulan Tiyatro Keyfi’nin 2 oyunu da seyirciyle buluşacak. Bunlardan ilki başrollerini Dustin Hoffman ve Tom Curise’un paylaştıkları ‘Rain Main’ adlı sinema filminin Başar tarafından tiyatroya uyarlanmış hali. Oyunda Reha Özcan, Devrim Evin, Ece Özdikici ve Tamer Levent rol alıyor.İkinci oyun ise ‘Shakespeare’in Bütün Eserleri’. Londra West End’de 10 sezon kapalı gişe oynayan bu komedi, ülkemizde ilk kez sahneleniyor.

CRAFT TİYATRO: Kemal Hamamcıoğlu’nun yazdığı İpek Bilgin’in yönettiği, Enis Arıkan ile Güven Murat Akpınar’ın rol aldıkları ‘Garaj’ ile İbrahim Halaçoğlu’nun yazdığı Çağ Çalışkur’un yönettiği ‘Benim Bütün Arkadaşlarım Süperkahraman’, bu sezon CRAFT Tiyatro’da seyirciyle buluşacak olan yeni oyunlar.

DOSTLAR TİYATROSU: Genco Erkal’ın Nazım Hikmet’in ölümsüz dizelerinden uyarladığı ‘Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevi’nden Mektuplar’, Dostlar Tiyatrosu’nun yeni yuvası olan Ali Paşa Hanı’nda seyirciyle buluşmaya başladı bile. Oyunda Genco Erkal ve Tülay Günal rol alıyor.

DOT: DOT, İngiltere’de 2011 yılında başlayan, ünlü oyun yazarlarının güncel ve politik kısa oyunlarından oluşan ‘Theatre Uncut’ adlı kısa oyunlar projesini ‘Makas Oyunları’ adıyla ekim ayından itibaren seyirciyle buluşturacak. İlk turda Mark Ravenhill, David Greig, Anders Lustgarten ve Dennis Kelly’nin oyunları var.

Yazının devamı için Habertürk

Paylaş.

Yanıtla