Tiyatro Tarihine Kara Leke

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ahmet yenilmezGeçtiğimiz günlerde “Taleplerim yerine getirilmezse istifa edeceğim” diyen Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, önceki akşam “Son(suz) Öykü” oyunun galasında yaptığı konuşmada görevi bıraktığını açıkladı. 48 yıllık sahne hayatının son konuşmasını yaptığını aktaran Yazıcıoğlu, oyun sonrası yaptığı konuşmada, “Şehir Tiyatroları’na veda ediyorum. Bu tiyatro her halükarda var olacak. 102 yıldır Atatürk’ün ve Muhsin Ertuğrul’un gücüyle yıkılmadıysa ben de ölene kadar bu tiyatroda var olmaya devam edeceğim ama ben görevden ayrıldım. Çok yıpratıldım ama ben sadece işimi yaptım” dedi.

Tiyatro Aşkına İhanet

Yazıcıoğlu’nun istifasına ilk tepki tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Ahmet Yenilmez’den geldi. “Sayın Yazıcıoğlu’nun makamı dolduramadığı, icraatlarından ortaya çıkmıştır” diyen Yenilmez şunları söyledi: “Yazıcıoğlu, tiyatro mesleğine ve Darülbedayi’nin Anadolu coğrafyasına aşıladığı tiyatro aşkına ihanet etmiştir. İlk açıklamasında primlerin ödenmemesi ve kadroların verilmemesini sebep göstermişti. Bir tiyatro emekçisine, Darülbedayi geleneğinin başında bulunan bir zata, parayı sebep göstererek istifa gerekçesi sunmak gerçekten yakışmadı. Bu, Darülbedayi’nin tarihine kara leke olarak geçecektir.”

Suçlu Çevresinde!

Genel Sanat Yönetmeni’nin birinci vazifesinin, sanatsal planlama olduğunu vurgulayan Yenilmez, “Kadro ve maaşların ödenmesi gibi konular idari kısmın görevidir. Ne oldu? Bu arada kim ondan, kimleri kadroya almasını istedi, kimlere ne sözler verdi ve kimler kurban istedi? Türk tiyatrosunun yapılanması ve kadrosu ideolojiktir ve onun üzerine bir de evlat-baba, emmi-dayı ilişkisiyle şekillenmiştir” dedi.

Yönetecek İnsan Çok

“Kimsenin, emri altında çalıştığı devlet kurumunu rencide edici konuşamaz” diyen Yenilmez: “Şehir Tiyatroları’nı yönetecek Anadolu coğrafyasının dokusuna uygun sanatçılarımız var. Darülbedayi’yi tekrar eski ruhuna döndürmeli ve yeniden bir reform sürecine tabi tutmalıyız. Bu, Devlet Tiyatroları için de geçerlidir” şeklinde konuştu.

Sabah

 

Paylaş.

Yanıtla