Gölge Oyunu, Shakespeare ile Amerikan Tiyatrosunda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Geleneksel gölge oyunu Karagöz, Amerika’da ‘Hamlet Isn’t Dead’in repertuarına alındı. Tiyatro, Amerikalı sanatçılarla Shakespeare’in Hamlet’ini Karagöz gölge oyunu formatında sahneye taşıyor.

Hamlet Isn’t Dead, New York’ta bulunan Amerikalı bir tiyatro. Kurulduğu günden bu yana William Shakespeare’in oyunlarını sahneye taşıyan ekip, gösteriler yapıyor, yazarın metinleri üzerine eğitimler verip paneller düzenliyor. Hamlet Isn’t Dead, şimdi de gölge tiyatrosuna repertuarında yer verdi. Hamlet’in çağdaş yorumla seyirciyle buluştuğu oyunda, Amerika’ya taşınan Karagöz ve arkadaşlarının tiyatro kurup Hamlet’i oynama hikayelerini konu ediniyor.

Dream of Hamlet adlı oyunu oyuncu, yazar Ayhan Hülagü yönetiyor. David Andrew Laws artistik direktörlüğünü üstlenirken Jardon Waters ile Amy Liou tüm karakterlere can veriyor.

New York Manhattan’da provaları devam eden oyun için 35 tasvir tasarlandı. Geleneksel gölge oyununda olduğu karakterlerin deve yahut manda derisinden tasarlandığı gösteride iki Amerikalı sanatçı tüm karakterleri seslendiriyor.

Geleneksel tiyatroyu çağdaş yorumlarla Amerikalı seyirciyle buluşturan Ayhan Hülagü, sahnelenme sürecini şu cümlelerle anlatıyor: “Hamlet Isn’t Dead’in sanat yönetmeni Valerie Chong Nigg, geçen yıl Broadway’deki gösterilerimi izlemiş. Oyundan ve geleneksel formun hikayesinden çok etkilenmiş. Sonraları oturup konuştuk, neler yapabileceğimiz üzerine kafa yorduk. Kendi tiyatrolarında aynı oyunu sahnelememi teklif ettiler. Shakespeare ile ilişkilerini bildiğim için onlara Hamlet’i teklif ettim ve çok hoşlarına gitti. Ve yola koyulduk.”

U.S Karagoz Theatre Company’de Hamlet’i farklı bir yorumla geçtiğimiz sezonda sahneye koyan sanatçı, tüm karakterleri kendi sahnelemişti. Amerika’da yirmi farklı eyalete turne yapan sanatçı, National Puppetry Festival, Hollywood Fringe Festival gibi uluslararası festivallerde gösteriler, atölyeler düzenlemişti.

‘Dream of Hamlet’ Mart ayı sonunda Hamlet Isn’t Dead tiyatrosu çatısında online gösterilere başlayacak.

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla