‘Sergo’ Seyirciyle Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Teatra Demsal tarafından sahneye taşınan Turgay Nar’ın ‘Çöplük/Sergo’ isimli oyunu seyirciyle buluştu.

İstanbul’da Kürtçe tiyatro yapan gruplardan Teatra Demsal’ın sahneye taşıdığı, Turgay Nar’ın ‘Çöplük/Sergo’ isimli oyunu dün gerçekleştirilen galayla tiyatro severlerle buluştu. Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusunda gerçekleştirilen galaya oyunun yazarı Turgay Nar’ın yanı sıra ödüllü Kürt yönetmen Miraz Bezar, şair Metin Kaygalak, tiyatro yönetmeni Metin Boran, belgesel yönetmeleri Belgin Cengiz ve Metin Avdaç ile çok sayıda Kürt tiyatrocu ve onlarca kişi katıldı.

Sahnelendiği yıllarda sayısız ödüle layık görülen ve ilk kez Teatra Demsal Tiyatro grubu üyesi İsmail Yıldız’ın Kürtçeye çevirdiği oyunun genel sanat yönetmenliğini Erdal Ceviz ve Halit Karaata, dil danışmanlığını Kawa Nemir, müziklerini ise Siya Şevê yaptı. 3 kişinin yer aldığı oyunda İsmail Yıldız, Rojbin Elban ve İhsan Gümüşten rol alıyor.

Geçtiğimiz 20. yüz yıl dünyasında, çöplükte yaşayan 3 kişinin yaşamlarının ele alındığı oyunda, tarihsel ve sosyolojik motiflerle süsleniyor. Oyun, İsa, kilise, Meryem, yılan, kuyu, çarmıh, ölüm, ihanet, dönüşüm gibi yan temalarıyla günümüz insanının çöplüğe çevirdiği dünyaya dikkat çekerken, evrensel ve felsefi vurgularıyla genel tanımlamaları seyirciye taşıyarak, öznel vurdumduymazlıklar ve çaresizliğin çare olarak kutsanmasıyla da yaşadığımız ülkenin gerçekliklerine ışık tutuyor.

Sergilenen oyunun ardından dakikalarca ayakta alkışlanan grup adına kısa bir konuşma yapan, Oyunun yazarı Turgay Nar, oyunun Kürtçeye çok iyi çevrildiğini ve oyuncuların çok iyi bir performans sergilediklerini ifade etti. Nar, oyunun Kürtçeye çok yakıştığı vurgulayarak, “Ben çok mutlu oldum ve oyun o kadar güzel oynandı ki ben ne kadar eksik yazdığımı gördüm” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sonra gala sona ererken, Bilgi Üniversitesi’nde startını veren oyun, önümüzdeki günlerde bir çok yerde tiyatro severlerle buluşmaya devam edecek.

Fırat Haber Ajansı

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.