DemAwaz Soykırıma Karşı…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kürt kültür ve sanatının gelişimi için yaptığı çalışmalarla 18. yılını geride bırakan MKM, ‘’Kürtler üzerinde devam eden linç girişimleri ve kültürel soykırıma karşı’’ DemAwaz’la Yedikule Zindanları’nda sahneye çıkıyor.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, Kürtler üzerinde devam eden asimilasyona ve kültürel yozlaştırmaya karşı “DemAwaz’la” sahneye çıkıyor. 3 bölüm halinde hip-hop, Kürtçe rock, Dengbêj, modern dans, geleneksel dans gibi günümüzle geçmişin birleştirileceği konser gelenekselle başlayıp Mezopotamya’daki çok dillilikle sürecek ve finalinde MKM’nin 17. sanatsal üretimlerinde ortaya çıkan mücadele şarkılarıyla sonlanacak.

Sürgünde Kürt kültür ve sanatının gelişimi için yaptığı çalışmalarla 18. yılını geride bırakan MKM, ‘’Kürtler üzerinde devam eden linç girişimleri ve kültürel soykırıma karşı’’ DemAwaz’la sahneye çıkıyor. 26 Haziran’da Yedikule Zindanları’nda yapılacak etkinlikte geçmişle-bugün, modernle-gelenekselin aynı sahnede bulaşacak. Asmilasyon ve kültürel soykırıma karşı DemAwaz yani zamanın çığlığı olacak olan MKM sanatçılarının yanında konserde ilk Kürtçe Rock grubu Koma Wetan, Kürtçe Hip-Hop’un dünyaca tanınan sesi Serhado, geleneksel Kürt müziğinin büyülük sesi Dengbêj Seyidxanê Boyaxci, Arap direniş müziğinin önde gelen sesi Tunuslu Amel Mathlouthi Servet Kocakaya’da sahne alacak. MKM Dans Topluluğu ise gecede geleneksel ve modern dansı birleştiren güzel bir sunumla sahnede olacak.

Bizi hiç yalnız bırakmadılar

Yorucu bir çalışma ile DemAwaz’ın hazırlıklarını sürdüren MKM’nin müzisyenlerinden Genim, sanatın hayattan kopuk olamayacağını belirterek, son dönemlerde artan operasyonlara, geliştirilen linç girişimlerine ve kültürel soykırıma karşı bir cevap niteliğinde sahnede olacaklarını söyledi. MKM’nin gücünü her zaman halktan aldığını ve önemli bir miras biriktirdiğini belirten Genim, “Bizi hiç yalnız bırakmadılar. Bu etkinlikle de bizi yalnız bırakmayacaklarını biliyoruz” dedi. Genim, kültürel soykırıma karşı halkların kültürlerini özgürce yaşayabileceği bir dünya özleminde olan herkesi konsere davet etti.

Sanatsal misyonun cevabı

Modern ve yerel dansı en güzel örnekleriyle sahnede buluşturan MKM Dans Topluluğu dansçılarından Serhat Erkal, ise tamda ‘çığlık zamanı’nın da geçildiğini belirterek, etkinliğin isminin neden DemAwaz olduğunu anlattı. Erkal, “Çığlık zamanı, ses zamanı, haykırma zamanı anlamına gelen bir slogan. Özellikle böyle bir alt metin altında bir şeyleri bir araya getirmek hem dönemden kaynaklı bir sese bir haykırışa bir çığlığa ihtiyaç duyuluşunun sanatsal bir ifadesidir” dedi.

MKM’nin 20 yıla yaklaşan bir üretim serüveni olduğunu kaydeden Erkal, “Yedikule Zindanları gibi büyük bir performans yerinde birçok sanat disiplinin bir araya gelerek, aslında disiplinler arası bir sunumla hem MKM’nin 20. yılına girmesi hem de son süreçte Türkiye’de gelişen bu yoğun operasyonlara karşı bir ses çıkarmak olarak da ele alıyoruz. Yani bu dönem de böyle büyük bir etkinlik gerçekleştirmek aslında hem MKM’ye yüklenen misyon sanatsal olarak ulaşması gereken kitle, kitleye vermesi gereken mesaj açısından çok anlamlı ve önemli. Hem de sanatsal projelerimizi tiyatro dans müzik sinema vb. alanlardaki çalışmalarımızı kitlelerle buluşturmak adına da çok önemli” diye konuştu.

17 yıllık üretim sahne alacak

Etkinliğin aynı zamanda enternasyonal yönüne de değinen Erkal, “Hem Tunus’lu Amel Mathlouthi onun dışında sanatsal olarak birçok farklı tarzın bir arada bulunduğu, yani bakıldığında hip-hop, rock, Kürtçe rock, geleneksel Kürt müziği, dengbejlik gibi birçok çağdaş yine çağdaş dans teatral sunumlar ve buna benzer birçok farklı sanatsal disiplinlerin bir araya gelişiyle oluşturulan bir konsept. Bu açıdan da aslında bizim için çok önemli, gerçekten alt metni çok zengin olan bir konsept içeriyor. Yine MKM’li sanatçılar 3 bölüm altında sunumlarını gerçekleştirecekler. Geleneksel Kürt müziğiyle başlayıp Mezopotamya’daki çok dillilikle daha sonra gelişen MKM’nin 17. sanatsal üretimlerinde ortaya çıkan mücadele şarkıları sunumları sonlandıracaklar” diye belirtti.

Kültürel şölen

MKM’li sanatçılardan Nuray Değirmenci ise Kürt kültürünün bin yıllık birikimi ve dünya müziğinin örneklerinin sunulacağı etkinliği, bir kültürel şölen olarak yorumladı. Büyük bir organizasyonla sahneye çıkacaklarını belirten Değirmenci, “MKM’nin bütün disiplinleri ile sahneye çıkacağız. 20 yıllık bir mücadele birikimi var üzerimizde. 4 saate sığdırmaya çalışacağız” dedi.

Evrim Kepenek-Uygar Gültekin/Diha/Istanbul

Yeniözgürpolitika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.