Saramago Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazar Jose Saramago 87 yaşında hayatını kaybetti.

Yazarın İspanyol adası Lanzarote’deki evinde öldüğü belirtildi.

Lizbon doğumlu Saramago, bir süre gazetelerde editörlük yaptıktan sonra Portekiz Yazarlar Birliği’nin yönetim kurulunda görev üstlendi.

İlk romanı Günah Ülkesi 1947’de yayınlandı.

Hayatının son yıllarını İspanya’daki Kanarya Adaları’nda geçiren yazarın en bilinen eserlerinin başında daha sonradan beyaz perdeye de aktarılan ‘Körlük’ geliyordu.

Yazar, roman türünün yanı sıra şiir ve tiyatro oyunu dalında da eserler vermişti.

Jose Saramago’nun kariyerindeki en önemli anlardan biri 1998’de 76 yaşındayken Nobel edebiyat ödülünü kazanmasıydı. İlk başarısını 60 yaşında, Baltasar ve Blimunda kitabının yayınlanmasıyla elde etti. Fantastik içeriğe sahip romanları onlarca dile çevrildi. Yazım tekniği özeldi: Cümleleri uzundu, bazen bir sayfayı aşardı, virgüllerle cümleleri birbirine bağlardı. Ayrıca diyaloglarda tırnak işareti kullanmazdı. Bazıları için rahatsız edici, bazıları için ezber bozucuydu.

40’lı yaşlarının sonuna doğru ve 1974’te Portekiz devrimi sırasında Saramago, Portekiz Komünist Partisi üyesiydi. Kendini ateist olarak tanımlardı. Lizbon yakınlarındaki Ribatejo bölgesinde 1922’de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra önce çevirmen sonra gazeteci oldu.

Saramago şimşekleri bolca üzerine çeken bir isimdi. 1991’de yazdığı ve Hz.İsa’yı kusurlu olarak nitelendirdiği kitabı Katolik kilisesinin büyük tepkisini çekti. Portekiz’deki muhafazkar hükümet kitabının Avrupa Edebiyat Ödülleri’ne katılmasına izin vermeyince protesto amacıyla karısıyla birlikte Kanarya Adaları‘na taşındı. Diğer eserleri arasında Körlük, Görmek, Mağara ve Filin Yolculuğu bulunuyor.

Tıpkı kitaplarındaki gibi geleneksel sınırlara bağlı kalmaz siyasi görüşünü gizlemezdi. Avrupa Birliği’nin kuruluş yapısına muhalefet etmişti. İsrail-Filistin çatışması ve 2006’daki Lübnan savaşıyla ilgili yorumları da tartışma yaratmıştı.

Euronews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.