İATG 2011’de “William Saroyan ve Tiyatrosu”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 2011 kapsamındaki “Evsahibi ve Konuk” temalı Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri, 29 Mayıs Pazar günü gerçekleşen “125. Yılına Girerken Getronogan Lisesi ve Tiyatro” başlığı altında gerçekleşen etkinliklerin ardından 30 Mayıs Pazartesi günü Beyoğlu Maya Sahnesi’nde “William Saroyan ve Tiyatrosu” temalı etkinlik ile devam etti. Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri’nin bu ikinci buluşmasında “konuk” William Saroyan üzerine “Saroyan, Sanatı ve Tiyatrosu” başlıklı panel yapıldı ve ardından Saroyan’ın Bitlis ve Haraç Gazetesi oyunlarından yapılan bir kolaj okuma tiyatrosu şeklinde Tiyatro Boğaziçi ve Berberyan Kumpanyası tarafından sergilendi.

“Saroyan, Sanatı ve Tiyatrosu” başlıklı panelde ilk olarak, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı doktora öğrencisi, aynı üniversitede Ermenice dil dersleri öğretim görevlisi ve Aras Yayınları’nda çevirmen ve editör olarak çalışmakta olan Maral Aktokmakyan söz aldı. Aktokmakyan, Saroyan’ın bir yazar olarak edebi kimliğinin gerek etkinlendiği büyük yazarlar gerekse Amerika’da doğmuş Bitlis kökenli bir Ermeni olarak yaşadığı kendi kültürel deneyimi ile ilişkili olarak nasıl oluştuğundan bahsetti. Ardından Yüreğim Dağlardadır ve Bitlis oyunları üzerinden; Saroyan’ın kurgu hikaye ve karakterler oluşturmadan gerçek karakterlerin diyalogları ile oluşturduğu gerçekçiliği, bir tiyatro oyunu yazarı olarak kullandığı dil, oyunlarındaki temalar ve böylece ortaya çıkan Saroyanesk üsluba değindi.

İkinci olarak söz alan Tiyatro Boğaziçi üyesi ve aynı zamanda panelin ardından sergilenen okuma tiyatrosunun kolaj metnini de oluşturmuş olan Uluç Esen, Saroyan’ın metinlerindeki kurgusuzluk ve diyaloglarla kurulmuş yapının, karakterler üzerinden insanların gündelik hayattaki yaşantılarını, düşüncelerini, görüşlerini sahneye taşıdığını belirtti. Aynı zamanda Aktokmakyan’ın konuşmasında bahsettiği gibi Amerikalı birçok eleştirmenin bizzat Saroyanesk üslubun özelliklerini yetersizlikler olarak yorumlayıp kendisini oldukça olumsuz eleştiriler yöneltmesini de; Saroyan’ın metinlerinin Aristotelyen anlamda tiyatro kurgusuna aykırı duran tiyatro metinleri olmasından kaynaklandığını belirtti.

Panel sonunda seyirciler Kültürel Çoğulcu Tiyatro kapsamında çalışmalarını sürdürmekte olan grubun Ara Güler ile gerçekleştirdiği söyleşinin videosunu Maya Sahnesi Fuaye’de izlemeye davet edildiler. Söyleşiye aynı zamanda
http://www.youtube.com/watch?v=iHN9qoQDSF0 linkinden de ulaşılabilir. Ardından sergilenen okuma tiyatrosu ile Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri sona erdi.

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 31 Mayıs Salı günü 19.00’da İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda “20. İATG Değerlendirme Toplantısı” ile kapanışını yapacak.

Pınar Gümüş/Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla