Bozcaada Kalesi’nde Sanat Şöleni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nün organize ettiği  “Sanatla Sınırları Aşmak: Bir Sergiden Resimler” isimli Klasik Müzik ve Dans Gösterisi şeklindeki Avrupa Birliği Projesi 18 Temmuz tarihinde Bozcaada’da başladı.

Proje için Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Almanya ve Türkiye’den toplam 51 sanatçı bir araya geldi. 5 Ağustos Cuma günü Bozcaada Kalesi’nde gerçekleşecek olan final gösterisiyle sonlanacak olan projenin konusunu ünlü Rus Besteci Modest Musorgski’nin ressam olan arkadaşı Victor Hartmann’ın ölümünden sonra dostunun resimlerini kendi anlatım olanaklarıyla yeniden çizmek istemesi sonucu yarattığı eser oluşturuyor.

Hildestaim Üniversitesi Müzik bölümü öğretim üyesi Helmut Rochol, 1874 yılında tamamlanan  “Bir Sergiden Resimler“ isimli yapıtın aslen piyano için bestelemiş olup, sonraları pek çok besteci tarafından orkestra için yeniden düzenlenmiş olduğunu belirtirken, gerçekleşen proje süresince de 35 kişiden oluşan orkestranın bu yapıtı yeniden yorumlayıp yeni bir versiyon yaratacaklarını kaydetti. Aynı zamanda, programın bir parçası olarak 16 kişiden oluşan tiyatro ve dans sanatçıları, hareket eden resimler olarak Victor Hartmann’ın resimlerini canlandıracak.

Projenin tiyatro bölümünü koordine eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro bölümü öğretim üyesi Şahine Hatipoğlu, projede yer alan dans ve tiyatro sanatçılarının sesleri görsel bir şölene çevirerek, izleyicilere hem keyifli anlar yaşatırken hem de müzik, dans ve resmin bilgeliği ile besleyeceklerini belirtti. Bozcaada Kaymakamlığı ve AKÇANSA sponsorluğunda ve Bozcaada Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen projei Avrupa Birliği Erasmus Intensive programı kapsamında 3 yıl daha devam edecek. Her yaz farklı bir ülkede 20 gün süre ile gerçekleşecek proje, farklı kültürel, ekonomik, etnik ve dini plandan gelen genç sanatçıları bir araya toplayarak onlara sanat yoluyla ortak çalışma ortamı yaratmak ve bu çalışma sırasında ön yargılarını yıkarak, farklılıkları değer olarak algılamalarını sağlamak anlamında da önem taşıyor. Ayrıca proje amaçları arasında ülkemizdeki müzik, tiyatro, opera, bale kültür ve sanatlarına katkıda bulunmak ve bu sanat dallarını büyük şehirlerde odaklandırmaktan çıkararak, kırsal kesim halkının beğenisine ulaştırmakta yer alıyor.

Bozcaada Sanat Galerisi’nde yeni sergi

Sanat mevsimine fırtına gibi giren Bozcaada Sanat Galerisi’nde beşinci sergi bir İsveçli ve bir Türk sanatçının eserlerinden oluşuyor. “Buluşma” (contact) adlı sergide Lars-Erik Holm ile Zeliha Akçaoğlu’nun resimleri sergileniyor.  27 Temmuz Çarşamba günü 19:00’da açılacak olan sergi, 5 Ağustos’ta sona erecek.

Itırlı Bahçe sohbetleri

Bozcaada Sanat Galerisi’nin arkasındaki Itırlı Bahçe’de dördüncü sohbetin konusu müzik olacak.  Alman orkestra yöneticisi Helmut Rochol’un yönetiminde ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle 5 Ağustos’ta  Bozcaada kalesi’nde konser vermeye hazırlanan 51 genç  çalışmalarına devam ederken, projeyi Bozcaadalılara Itırlı Bahçe’de anlatacak. Itırlı Bahçe sohbetinde proje çeşitli müzik örnekleriyle sunulacak.  Sohbet 30 Temmuz Cumartesi saat 19:00’da.

Çanakkale Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.