Neil Labute Bakırköy’de Estetiği Sorguluyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Bakırköy Belediye Tiyatroları geçtiğimiz sezonun ortalarında sahnelere aktardığı, Neil Labute imzalı Şişman Domuz adlı oyunla seyircisine keyifli dakikalar yaşatmayı sürdürüyor. Amerikan sinemasına son otuz sene içinde damgasını vuran, yarattığı karakterlerle, konularla insanları adeta sinema salonlarına çivileyen Labute, tiyatro üzerine yazdıklarıyla da başarılı işlere imza atıyor. Özellikle Kapitalist sistem içinde kendine özgü oluşturduğu sol bakış açısı, yazarın yapıtlarında detaylarıyla görünüyor. Kadriye Kenter’ in yönettiği Şişman Domuz’ da birbirinden kaliteli oyuncuları izliyoruz.

Neil Labute’ un ‘estetik felsefesi” üzerine yazdığı ‘üçleme’ olan oyunları, Şeylerin Şekli,‘Zorla Güzellik ve Şişman Domuz Türkiye’de Akbank Sanat, Kent Oyuncuları son olarak Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından sahneye aktarıldı. Grupların ilginç sahne tekniklerini denedikleri oyunlarda, kadın-erkek ilişkisindeki aldatıcı tüm unsurları görmek mümkün. Yazarın dünyasında erkek ya da kadın birbirini kandırmaktan asla çekinmiyor, bunun yanında estetik olarak çekicilik, zıtlık insanların asıl davranış biçimlerini oluşturuyor. Sadece dış güzellik kavramının sorgulanması, metropol insanlarının nasıl bireysel kaçışlara yöneldiğini çarpık ilişki yapılarıyla ortaya çıkarıyor.

Yazarın sinema alanında yönettiklerine kısaca bakacak olursak eğer, bağımsız film sektörünün hangi boyutlara ulaştığını anlarız. I Melt With You, Death at a Funeral Labute’ un çekici sinema anlayışını net göstergesi! Şişman Domuz oyununda sinema bilgisini mükemmel biçimde konuşturan yönetmenin, Michael Moore ve Kirk Douglas’ a yaptığı göndermeler, Hollywood içindeki savaş karşıtı, demokrat sanatçılara olan bağlılığını anlamamız için yeterli. Kendi sisteminin çelişkilerini acımasızca eleştirirken insanların düşünce yapılarını sorgulayan yazar, yönetmen, senarist Labute yaptığı işlerle sinema ve tiyatro dünyasını damgasını vurmayı biliyor!

Estetik Toplum Eleştirisi

Helen ile Tom’ un tanışma macerasıyla başlayan oyun, hovarda bir erkeğin şişman bir kadınla yaşayacağı ilişkiyi zıtlıklarıyla anlatıyor. Kadınları cinsel obje biçiminde gören Tom’ un arkadaşı Carter; iş yerinde bir zamanlar ilişki yaşadığı Tom’ un eski sevgilisi Jeannie, Helen’ in şişman bedeni üzerinden Tom’a saldırınca ikilinin yaşadığı ilişki sona doğru yaklaşıyor. ABD toplumunun insanların dış görünüşlerine yönelik obsesif tutumu Şişman Domuz’da kıyasıya eleştirilirken, sahnedeki karakterler üzerinden herkesin kendine aldığı bir pay var. Kendi duygularıyla değil, toplumun istekleriyle hayata tutunmaya çalışan Tom birçok erkeğin gerçek dünyasını gösteriyor. Duyguları, düşünceleri yok ederek, insanları etten kemikten gören kapitalist sistem, Labute’ un kaleminden şahane biçimde eleştiri yağmuruna tutuluyor.

Sahnede İyi Bir Performans!

Oyunu sahneye aktaran Kadriye Kenter’ in özellikle gösterinin son sahnesini bıçak gibi kesmesini anlamıyorum. Ayrıca oyuncuların yüksek temposu yönetmenin oyunu üzerinde fazlaca çalıştığının açık göstergesi. Genel olarak başarılı bulduğum yönetmen, teknik bölümün kusurları yüzünden yüzde yüz kendisini ifade edememiş. Müziğin yanlış seçimi, dekorun basit görüntüsü oyuna uymuyor. ‘Helen’ de karşımıza geçen Nurhayat Atasoy, şişman bedeniyle devamlı alay eden, kendisiyle barışık bir görüntü sergilemeye çalışan karakterini çok güzel yorumlamış. Görüntü anlamında sağlanan uyum, oyuncunun oyuna bağlılığını arttırmış. Oyunun son sahnesindeki duygu patlaması seyirciyi acı bir hüznün içine sokuyor. ‘Tom’ da Erol Ozan Ayhan için bütün övgüleri buraya yazmam gerekli. Öylesine müthiş bir performans ortaya koyuyor ki komedi onunla zirveye çıkıyor. Arkadaş baskısı ile sevdiği kadının görüntüsü arasında süren komedi Erol Ozan Ayhan’ ın omuzlarına çok yük eklemiş; fakat o bu yükün altından şahane performansıyla kalkmasını bilmiş. Kendisi gösterinin mihenk taşı! ‘Carter’ ın sapık, sapkın kişiliğinde Serkan Öz komediye destek verirken; ‘Jeannie’ de Dilara Yalçın obsesif karakteriyle herkesi kahkahaya boğuyor. Ekibin müthiş performansı Şişman Domuz’un en büyük artısı!

Bakırköy Belediye Tiyatroları, Neil Labute’ un Şişman Domuz adlı oyununu birbirinden yetenekli kadrosuyla seyircisine sunuyor. Komedi oyunlarını özleyenler gösteriyi kaçırmasın. Ayrıca oyunu izlerken yaşadığımız sistem tarafından ne denli yontulmuş olduğunuzu net biçimde göreceksiniz.

Tiyatronline

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla