Tanztheater Wuppertal’den Haberler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehmet K. Özel

pina bausch’un oğlu salomon bausch, eşi nataly walter ile birlikte, annesi adına kurduğu vakfın sağlam adımlarla ilerlemesini sağlıyor. vakfın şu aşamada en önemli hedefi, ileride herkes, evet çocuk, araştırmacı, dansçı, meraklı herkes tarafından ulaşılabilir dijital bir arşivin hazırlanması.

on binlerce fotoğraf, reji defteri, afiş, gazete kupürü, dekor çizimi, kostüm, 75000 adet video kaset ve daha pek çok şey dijital hale getirilecek ve kataloglanacakmış.

salomon bausch’un belirttiğine göre; yıllardır sahnelenmeyen yapıtların topluluğun repertuarına tekrar kazandırılması için yapılan çalışmalarda video kayıtları dansçıların “hatırlama egzersiz”ini gerçekleştirmeleri için hayati önem taşıyormuş. geçen yıl “two cigarettes in the dark”, bu yıl ise nisan’da “1980” mayıs’ta “nur du” yıllar sonra tekrar repertuara alınıyorlar.

salomon bausch’un vurguladığı üzere, arşiv oluşturmanın önemi kadar yapıtların sahnede canlı olarak yaşamaları da çok önemli. bu açıdan, topluluğun 2011’de dünya çapında her zamankinden çok gösteri sergilemiş olması ve 2012 haziranında londra’da ikişer gün arayla sahnelenecek 10 ayrı yapıt, bausch’un mirasının canlı tutulması anlamında umut vaat ediyor.

topluluğun sanatsal danışmanlarından ve dansçılarından dominique mercy ise bir söyleşide, yeni bir koreografi sahnelemeyi düşündüklerini ama bunun için daha erken olduğunu belirtmiş.

şimdiye kadar 1970’lerden 120 videokaset kurtarılmış, marion cito imzalı 650 kostüm kaydedilmiş, “rolf borzik ve pina bausch dans tiyatrosu” adlı bir sergi hazırlanmış ve yıllar sonra geçen mayıs ayında tekrar sahnelenen “two cigarettes in the dark”ın provaları kayda alınmış.

geçtiğimiz günlerde vakıf “7x7x7” adlı bir projeyi de gerçekleştirmiş; 7 dakika boyunca tanztheater wuppertal’in 7 dansçısı 7 seyirciyle soru-cevap seansı yapmışlar.

bausch’un ölümünün hemen ardından düsseldorf kentinin müze adası hombroich idaresi talip olmuştu bausch arşivine. sağlığında görüşmeler yapıldığı, bausch’un kendisinin de düsseldorf’a sıcak baktığı söyleniyordu. vakıfta son karar, arşivin wuppertal’de kalacağı yönünde alınmış.

pina lädt ein. ein archiv als zukunftswerkstatt” (pina davet ediyor. geleceğe dönük atölye çalışması olarak bir arşiv) adlı projeye alman devleti, ren bölgesi idaresi ve wuppertal dr. werner jackstaedt vakfı 2013 yılına kadar kullanılmak üzere 1.35 milyon avro bağışlamışlar.

wuppertal’de oscar gecesi, “pina”nın bir kaç sahnesinin de çekildiği kapalı yüzme havuzu binasında bir parti düzenlenmiş. tanztheater wupppertal’in dansçıları ve 600 kadar izleyici oscar törenini canlı seyretmişler.

“pina” filminin oscar alamaması biraz hayal kırıklığı yaratmış olsa da, dansçılar “aday olabilmek bile bir başarıdır” diyerek, “biz bildiğimiz işi, dans etmeyi, iyi yapmaya devam edeceğiz” mesajı vermişler.

Danzon

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Mehmet K. Özel

Yanıtla