Aktörler ‘Dine Hakaret’ten Tutuklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yunanistan’da üç tiyatrocu oynadıkları oyun “dine hakaret” ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. 1997’de Amerikalı oyun yazarı Terrence McNally tarafından kaleme alınan ve ilk defa 1998’de New York’ta sahnelenen “Corpus Christi” adlı oyun Yunanistan’ı karıştırdı. Hz. İsa ve 12 havarisini gay olarak tasvir eden oyun, Yunanistan’ın başkenti Atina’da ilk defa geçtiğimiz hafta içi sergilenmeye başlandı. Oyun henüz hiç oynanmadan önce Katolik Kilisesi oyunu “kafir” olarak tanımladı.

Yunan Ortodoks Kiliselerinin en yüksek kurumu olan Sen Sinod Meclisi de oyunun, “dine hakaret” olduğunu söyleyerek “inançlı Yunanları oyunu boykot etmeye” davet etti. Sen Sinod açıklamasında, “bu eseri yazanların hayal dünyası hastalıklı, Yunan halkı bu tiyatro oyununu protesto etmeli” ifadelerini kullandı.

Tüm tepkilere karşın rejisör Laertes Vassiliou oyunu şehir merkezinde bulunan Hitirio sahnesinde sergilemeye başladı. Fakat Vassiliou’nun kararlılığı ülkenin muhafazakar kesmini yıldırmadı. Atina savcılığına iki avukatın yaptığı suç duyurusunun ardından, önceki gece oyuna giden polis oyunda rol alan üç tiyatrocuyu gözaltına aldı. Üç oyuncu aleyhlerine düzenlenmiş suçlamaları dinledikten sonra sonra polise ifade verdi. 24 saat gözaltına tutulan oyuncular, daha sonra yargılanmak üzere dün serbest bırakıldı. Oyunun yönetmeni Laertes Vassiliou ise eseri savunan açıklamasında “Şahsen görmediğimiz bir oyunu protesto etmekten kaçınmalıyız, aksi takdirde bu bir ırkçılıktır” diyerek, oyunu izlemeden tenkit edenlere yanıt verdi.

‘Yanlış Anlaşıldı’

Vassiliou, oyunun özünde inanç sistemine hakaret gibi bir derdi olmadığını, esas amacının eşcinselliğin kabulünü sağlamak olduğunu dile getirdi. Halk ise tepkisini sosyal paylaşım ağları üzerinden dile getirdi. Oyuncuların gözaltına alınmasını kınayan Yunanlar arasında ülkelerinin teokrasi ile yönetildiğini iddia edenler de oldu. Hz. İsa ve havarilerinin günümüzde ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan modern gayler olarak gösterildiği oyunda, Yehuda da “bir kıskançlık krizi” yüzünden Hz. İsa’ya ihanet ediyor.

Yerel Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.