Özgün Bir Sahneleme Dili Kurma Çabası: “Yorgun Sırlar”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin son haftasında; İDT+ (İstanbul Dans Tiyatrosu+)’dan, “Yorgun Sırlar” projesini izleme fırsatı bulduk. Kişinin evrendeki gerçekliği anlama çabası üzerine kurulu 40 dakikalık bu gösteri, gerek dansçıların bedensel ifadeleri açısından gerekse bir arada kullanılan farklı sahneleme araçları açısından bir hayli ilginçti.

Misyonunu “Anadolu’nun zengin tarihi ve kültür çeşitliliğinden beslenerek ulusal ve uluslar arası sanat ortamına disiplinlerarası projeler üretmek” olarak tanımlayan grubun bu projesinde de farklı sahneleme araçlarını bir arada kullanarak yeni bir dil kurma çabası hissediliyordu.

Gösteride kullanılan sahneleme araçlarının güçlü bir imge yarattığı inkar edilemez. Ancak bu anlatım araçlarının oluşturduğu etkinin, bir imgeden öteye geçmediğini de söylemek gerekiyor. Videolardaki görüntü ile yaratılan görsellik, sahnedeki dans koreografisi ile paralellik taşıyor. Gösteri boyunca videolardaki görüntüler değişirken sahnede izlediğiniz dansın üslubu ve şiddeti de değişiyor. Yaratılan bu imge, ortalarda bir yerlerde dansçılardan biri tarafından dile getirilen birkaç cümle ile somutlaştırılmaya çalışılmış. Ancak ne yazık ki gösteride video ile dans arasında kurulan paralellik ve uyum; işin içine replik girdiğinde bir nebze sarsılıyor. Grubun yıllardır yürüttüğü belli çalışmalar ile kurulması hedeflenen dans tekniğinin ise sahnede karşılığını bulduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle dansçıların arasında kurulan, partnerli bölümlerdeki uyum etkileyiciydi. Bu akışkanlık ve birliktelik seyirci tarafından bir hayli beğeni topladı.

Koreografisi Geyvan McMillen ve Devrim İleri Tozkoparan tarafından oluşturulan projede sahne enstalasyonu Dilara Akay’a, Video Enstalasyonu ise Geyvan McMillen’a aitti. Topluluk proje hakkında şöyle söylüyor; “Gözlerimiz ve ruhumuz çoğu zaman yaratılışın muhteşemliğinin farkında olmasa da, bu olağanüstü olaya her zaman hayranlık duyduk. Geldik gidiyoruz. Var olmak, yok olmak, sırlar ve sınırlarımız bizimle birlikte sonsuza kadar…”

İDT+ hakkında detaylı bilgi almak için http://www.istanbuldanstiyatrosu.com sitesi ziyaret edilebilir…

Mimesis Haber / Dila Okuş

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.