Özgürlük Tiyatrosu’na Saldırılar Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Batı Şeria Cenin mülteci kampında çalışmalarını sürdüren Özgürlük Tiyatrosu/Freedom Theatre’ın üyelerine yönelik saldırılar devam ediyor. Geçen yıl Nisan ayında tiyatronun kurucularından tiyatrocu aktivist Juliano Mer Khamis’in vurularak öldürülmesinin ardından İsrail ve Filistin güçlerinin grup üyelerine uyguladığı sistematik taciz artarak devam etti. En son 6 Haziran tarihinde sabaha karşı Özgürlük Tiyatrosu/Freedom Theatre’ın sanat yönetmeni Nebil El Raee, evini basan İsrail askerleri tarafından tutuklandı. Görgü tanıkları, maskeli ve silahlı askerlerin kendilerine de silah doğrulttuklarını belirtti.

Grubun kurucularından Zekeriya Zübeydi ise 13 Mayıs’ta Filistin güçleri tarafından tutuklanmış ve Eriha cezaevine gönderilmişti. O günden beri avukatının kendisiyle görüşemediği Zübeydi’nin sağlık durumuna dair bir bilgi halen alınamadı.

İsrail Ordusu da Nebil El Raee’nin götürüldüğü yere, sağlık durumuna ve tutuklanma sebebine dair bir açıklama yapmadı. Özgürlük Tiyatrosu üyeleri son bir yılda 4. kez İsrail güçleri tarafından tutuklanıyor. 2 kez de Filistin güçlerinin saldırısına uğrayan ekip karşılaştıkları taciz ve tutuklamaların sistematik olduğunu belirtiyor. Juliano Mer Khamis cinayetinin aydınlatılması için pek çok kez ifade veren grup üyeleri, 1 yıldan fazla zaman geçtiği halde soruşturmada aşama kaydedilemediğini, artık cinayetin aydınlatılması gibi bir çabanın olmadığına inandıklarını söylüyor.

2006 yılında kurulan Özgürlük Tiyatrosu, Cenin mülteci kampındaki çocuk ve gençlerle tiyatro çalışmaları yapıyor ve sanat yoluyla işgale direniş göstermeyi hedefliyor. Grupta İsrailli ve Filistinli tiyatrocuların yanı sıra dünyanın pek çok yerinden gelen gönüllüler çalışıyor.

Özgürlük Tiyatrosu, dünya kamuoyunu Zübeydi ve El Raee’nin serbest bırakılması için ilgili makamlara baskı yapmaya davet ediyor.

Kaynak: http://thefreedomtheatre.wordpress.com

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.