Yeni Sezon, Yeni Projeler: Ve Diğer Şeyler Topluluğu…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Ve Diğer Şeyler  Topluluğu 2001 yılında oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy tarafından kurulmuş olan ve sahnede yeni metin, sahne teknolojileri ve disiplinlerarasılık konularına odaklanan bir tiyatro topluluğu.

2006 senesinde Ceren Ercan, Dilek Altuntaş, Yeşim Özsoy Gülan ve Mark Levitas’ın insiyatifiyle Yeni Metin Yeni Tiyatro projesini oluşturup uygulamaya başlayan topluluk bu anlamda Türkiye’de oyun yazarlığı konusunda önemli bir adım atmıştır.

Topluluğun kurucusu Yeşim Özsoy Gülan’la bu seneki projeleri ve planları hakkında konuştuk.

Sezon öncesi yaptığınız hazırlık çalışmalarından bahseder misiniz? Yaz aylarında herhangi bir atölye ya da araştırma çalışması yapma fırsatınız oldu mu?

Açıkçası yaz ayları hep araştırma, geliştirme, planlama, proje fon başvuruları ve kendi yazım sürecimle geçiyor. 1 Temmuz-15 Ağustos arasında kapalıyız. Aslında hep bu dönemde özellikle Ağustos aylarında bir atölye rezidans yapma fikri var. Gelecek senelerde bu hayalimi farklı bir şehirde gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Ayrıca bu sene Avignon Tiyatro Festivalini gözlemleme fırsatım oldu. Beyin kıvrımlarımı çalıştıran kendi disiplinimle ilgili bir dolu şey düşünmemi sağlayan bir imkandı.

Yeni sezonda yeni bir oyun çıkaracak mısınız? Eğer çıkaracaksanız oyun hakkında ve yazar hakkında kısa bir bilgi verir misiniz? Bu oyunu seçmedeki temel itkiniz ne oldu?

Bu sene yeni bir oyun çıkaracağız ve ilk defa benim yazdığım  değil de bizim Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesinden çıkan bir yazarın ilk oyununu sahnelemeyi düşünüyoruz. Ahmet Sami Özbudak’ın İZ adlı oyunu üç değişik zaman diliminde 6 değişik karakterin kesişimlerinde farklı dönemleri buluşturan eski bir evde geçiyor. Oyun Almanya’nın Heidelberg Stückemarkt festivalinde “Avrupa’nın En Genç En İyi Yazarı” ödülünü aldı geçtiğimiz sene. Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesinden çıkan bir yazarın böyle bir ödülü alması bizi çok gururlandırdı açıkçası. Hem bu sebeple hem de yeni yazarları destekleyen çok az kurum olduğunu düşündüğümüz için bu oyunu oynama kararı aldık.

Repertuvarınızdaki oyunlar önümüzdeki sezon da seyirci karşısına çıkacak mı?

Geçtiğimiz sezon İstanbul Tiyatro Festivalinde prömiyer yapan “Yola Çıktığım Gün Sakin Serin Bir Sabahtı” birkaç oyuncu değişikliği ve revizyonla tekrar sahnelenecek. Bunun dışında “Yüzyılın Aşkı” adlı oyunumuz az da olsa birkaç turne yapabilir.

Ve Diğer Şeyler Topluluğu için önümüzdeki sezonun geçtiğimiz sezondan farkı ne olacak? Topluluğunuz adına beklentileriniz ve yapmayı düşündüğünüz değişiklikler nelerdir?

Bu sene yeniden yapılanma senemiz bizim. Mekan değiştiriyoruz. Galata’da farklı bir mekana geçmek için kolları sıvadık. Yeni mekanın programı, kampanyaları ve tasarımıyla geçecek bu yıl. Ayrıca e-yayın ağırlıklı bir tiyatro ve sanat kitapları serisine başlamayı düşünüyoruz. Geçtiğimiz sezon ilki gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi atölyeleri ve festivalin de ikincisi bu sezonda olacak. Hatta güzel bir program yaptık hem yurt dışından gelen oyun yazarları hem de getirtmeyi düşündüğümüz bir oyun açısından bizi heyecanlı bir yıl bekliyor. Atölye başvurularını Eylül ayından itibaren kabul ediyoruz. Bu arada her sene olduğu gibi sezonu kendi bölgemize atfettiğimiz Görünürlük Projesi 9 ile açıyoruz.

Ve Diğer Şeyler Topluluğu ve Galataperform hakkında ayrıntılı bilgiye  www.vedigerseyler.com ve  www.galataperform.com linklerinden ulaşabilirsiniz.

Eser Dilsöz / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla