İŞTİSAN’dan “Rağmen” Protestosu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Geçen sezon ödenekli tiyatro alanında yaşanan olumsuz gelişmelere, bir gecede çıkartılan yeni yönetmeliğe ve “muhafazakâr sanat” söylemlerine “rağmen” 2012-2013 tiyatro sezonunun açılışını kutlama amacıyla İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) öncülüğünde bir etkinlik gerçekleştirildi.

İBBŞT geleneğinde 1 Ekim’de sezon açılır ve bu açılış tiyatroyla dolu geçecek bir sezonun habercisi olarak renkli görüntülere sahne olurdu. 2012-2013 sezonu ise İŞTİSAN’ın çağrısıyla, Şehir Tiyatroları’nda yaşanmakta olan dönüşüme yönelik bir protesto ile açıldı. 30 Eylül Pazar günü 16.00’da başlayan “Rağmen” açılışı, Şehir Tiyatrosu sanatçılarının ve onlara destek veren yaklaşık 150 kişinin bir araya gelerek “SUSmayacağız” diye haykırdığı, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Kardeş Türküler proje ekibinin birbirinden güzel şarkılarıyla destek verdiği Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde gerçekleştirildi.

Katılımın Sanat Maratonu ve geçmiş eylemlere göre düşük olduğu protestoda, basın açıklamasını İŞTİSAN adına yönetim kurulu üyesi Levent Üzümcü okudu. Açıklamada, “İBBŞT 2012-2013 sezonuna ‘muhafazakâr sanat’ çığlıkları arasında ve bir gecede yürürlüğe sokulan ‘yeni yönetmelik’in anlayış ve işleyişi altında giriyor. Bu yönetmelik nedeniyle tiyatromuz özgür ve özerk tiyatro olabilmekten biraz daha uzaklaştırılmış, yönetimi ise sanatçılardan büyük ölçüde arındırılmış durumdadır” ifadelerine yer verildi. İŞTİSAN, aylar önce “Susmuyoruz!” diye yola çıktıklarını ve “Susmayacağız!” diye yola devam edeceklerini belirterek “Bu yıl sokaktayız.” açıklamasında bulundu.

İŞTİSAN’ın kendilerine sorulmadan çıkartılan yeni yönetmeliği kabul etmediğini belirten Levent Üzümcü, savunabilecekleri bir yönetmeliği muhataplarla ve kamuoyuyla paylaşmak için çalışmaları sürdürdüklerini de açıkladı. Basın açıklaması, “Son sözü karanlığa bırakmayacağız ve RAĞMEN de olsa perdelerimizi açıp, seyircimizle buluşacağız” sözleriyle son buldu. Açıklamaya Türkiye Tiyatrolar Birliği, Assitej Türkiye Merkezi, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, Oyuncular Sendikası, TOBAV İstanbul Şubesi gibi örgütlenmelerin yanı sıra Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, Feminist Sanatçılar Platformu ve İstanbul Seyircileri Platformu da destek verdi.

Kardeş Türküler Sahnede


Açılışa türküleriyle katılan ve İBBŞT sanatçılarının yanında olduklarını kaydeden BGST Kardeş Türküler proje ekibi sahneye “Uyu deme! Uyuyamam” türküsüyle çıktı. Grubun üyelerinden Feryal Öney, “Sus demeyin, susamayız. Biz de Şehir Tiyatroları sanatçılarıyla birlikte susmamak için buradayız. Sanat alanında özgürlükçü ve demokratik-çoğulcu bir anlayışın olmasını savunduğumuz için buradayız ” açıklamasında bulundu. BGST Kardeş Türküler proje ekibi, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz değerli halk ozanı Neşet Ertaş’ın bir türküsünü seslendirdi. Etkinlik sonrasında İŞTİSAN adına yazılan bildiri katılanlara dağıtıldı.

Bülent Sezgin, Öykü Gürpınar / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla