Tiyatronun Evliya Çelebi’si

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Hürriyet gazetesinden Cahit Akyol’un tiyatro yazarı Tilda Tezman ile yaptığı söyleşiyi kısaltarak yayınlıyoruz.] 40 yılda 2 bine yakın tiyatro oyunu izledi ve not tuttu. Şimdi o notlar kitap oldu: Oyunname. Tiyatro yazarı Tilda Tezman kitabında çeşitli ülkelerde sahnelenen 189 ayrı oyunla ilgili detayları paylaşıyor.

Tiyatro tutkunuzu biliyoruz. Oyunname bir kaynak kitap gibi. Siz de bunu mu hedeflemiştiniz.
– Çok doğru. İzlediğim oyunlardan, Avrupa tiyatrosundaki değişimi anlamaya çalışan; değişimin ortaya çıkardığı farkı yansıtan bir kaynak kitap gerekliydi sanki. Bu boşluğu doldurmak için yola çıktım. Bu yolculuğun sonunda ‘Oyunname’ çıktı ortaya.Kitap kendini yazdı diyebilirim. Bazen derler ya kalem yazar; bunda da sanki tiyatronun perdesi kalemin ucuna dolandı.
Kaç oyun izlediniz?

– Kırk yıllık bir tiyatro seyircisiyim. Türkiye’de ve çeşitli ülkelerde yılda en az 40 oyun seyrederim. Bugüne dek yaklaşık 2 bine yakın oyun izledim. Festivallerde, bir haftada 20 oyun izlediğim oldu. Tiyatroda geçirdiğim o büyülü akşamın zihnimde canlı kalması için, her oyundan sonra kendime bir mektup yazdım. Bir anlamda bir ‘Oyunname’ gönderdim. Kitabın ismi de buradan çıktı.
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.