İstanbul Üniversitesi Zemin Kat Oyuncularından Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bizler İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tiyatro Kulübü,Zemin Kat Oyuncuları’yız. Diğer üniversitelerdeki tiyatro toplulukları gibi bizler de tiyatroyu seven ve tiyatroya değer veren insanlar olarak birlikte bir ürün ortaya koymaya çalışıyoruz.Çektiğimiz zorluklardan bahsetmek doğru mudur bilmiyorum; diğer topluluklardaki amatör tiyatrocu arkadaşlarımız gibi bizlerin de kimi zaman parasal sıkıntısı oldu,gerektiğinde elimizi cebimize bile attık, dışarıdaki herkesten bağımsız olarak bir ürün koymaya çalıştığımız için de hiçbir firmadan,şirketten vb. sponsorluk talebinde bulunmadık. Çünkü bağımsız olmak, amatör tiyatro gruplarının vazgeçilmezidir;ve eğer bütün amatör tiyatro grupları olarak bu bağımsızlığı koruyamazsak, ne yazık ki gecemizi gündüzümüzü verdiğimiz bu uğraşın adı artık “amatör tiyatro” olmayacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları, Bertolt Brecht’in “Sezuan’ın İyi İnsanı”oyununu oynayacaklarını açıkladıklarında, BÜO’ya ONK Ajans tarafından yapılan telif ücreti ödenmesi talebi , bizleri şaşırttı ve bir yandan da korkuttu; çünkü oynamak istediğimiz her oyun için belirli bir telif ücretini ödemek durumunda bırakılmamız, bağımsızlığımızın ellerimizden çekilip alınması demektir.Şöyle ki;ONK Ajans gibi diğer ajanslar ya da ajanslar aracılığıyla başka kişiler, oynanmasını istemedikleri bir oyun için yüksek bir telif ücreti talep ederek ,koskoca sene boyunca emeğimizi bir an olsun eksik etmediğimiz oyunumuzun oynanmasını engelleyebilir ve bu durumu da “eser sahibini korumak adına” diye adlandırarak, kılıfına da bir güzel uydurabilirler. Böylece oynadığımız oyuna; grubumuzun ve yaptığımız onlarca okumanın değil,telif ücreti talep edebilen kurum ve kuruluşların karar verebileceğini gösterir.

Biz , Zemin Kat Oyuncuları olarak, “eser sahibini korumak için“ telif ücreti talep ettiğini iddia eden ajansın, bir yandan da büyük bir emek sarfederek eseri ortaya koymak isteyen BÜO’nun emeğine saygısızlık etmesini çok çelişkili buluyor, ve amatör tiyatroların bağımsızlığını korumak adına “telif ücreti ödemeyi kabul etmiyoruz!”

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.