“Muhteşem Yüzyıl”a Yasak Yasası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tepki gösterdiği “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin yasaklanması yolunu açacak bir yasa teklifi hazırladı. Saral’ın teklifine göre, tarihi olay ve kişiler küçük düşürülüp aşağılanamayacağı, çarpıtılamayacağı gibi olduğundan farklı da gösterilemeyecek.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral da, teklifi üzerindeki son çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki günlerde parti yönetimine teslim edeceğini belirterek, “Büyüklerimiz de uygun görürse, belki eklemeler de olabilir, bakarsınız uygun da görmeyebilirler, sonuçta ona göre hareket edeceğiz” dedi.

Saral, teklifinin gerekçesini de, “Elbette her toplumun tarihinde menfi de müspet de olaylar vardır, biz herşeyi de kutsayıcı, hepsi doğrudur, mantıklıdır iddiasında değiliz, her toplumda hatalar, yanlışlar da olabilir ama gerçekten tarihi şahsiyetlerimizle ilgili yaşanmamış şeyleri yaşanmış gibi anlatmak da tarihten kopuş gibi bir sonuca yol açabilir, bunun endişesi var bizde, bunlar olmasın istiyoruz, toplumun tüm değerlerini içimizde yaşatmak arzusundayız” diye açıkladı.

Saral’ın bu hafta içinde AK Parti Grubu’na teslim edeceği yasa teklifiyle, RTÜK Yasası’nın “yayın hizmeti ilkeleri” başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasının “Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici netilikte olamaz” şeklindeki (g) bendine şu eklemenin yapılması öngörülüyor:

“Toplumun milli değerleri içinde kabul edilen tarihi olayları ve şahsiyetleri küçük düşüren, aşağılayan, çarpıtan veya olduğundan farklı şekilde gösteren nitelikte olamaz.”

AK Parti Grubunun onay vermesi halinde Meclis’e resmen sunulacak teklif yasalaştığında, muhafazakar çevrelerin “tarihi çarpıtıyor” suçlamalarının hedefi olan “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin yasaklanması yolu açılmış olacak.

Haberin tamamına Hürriyet gazetesinden ulaşılabilir.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.