İBB Şehir Tiyatroları'nın "Oyun"u Belçika'da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

şahika tekandİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın “Oyun” adlı oyunu, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Güzel Sanatlar Merkezi’nde (BOZAR) sanatseverlerle buluştu.

Samuel Beckett’in yazdığı, Şahika Tekand’ın yönettiği oyun, 400 kişilik salonu dolduran sanatseverler tarafından dakikalarca alkışlandı.

BOZAR’ın prestij serisine giren oyun, 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan değişim ve yeni toplumsal yapılanmalar sonucunda bireyin duyduğu yalnızlık ve çaresizliği, günümüz insanının değişmeyen ve günden güne çoğalan çelişkilerini anlatıyor.

Çevirisini Levent Mollamustafaoğlu’nun, sahne tasarımını Esat Tekand’ın, kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz’in, ışık tasarımını Şahika Tekand’ın yaptığı oyunda, Ali Gökmen Altuğ, Aslı Aybars, Burçak Çöllü, Seda Fettahoğlu, Yeliz Gerçek, Ozan Gözel, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Aslıhan Kandemir, Selen Kartay, Yeşim Koçak, Buket Yanmaz Kubilay, Mehmet Okuroğlu, Özge Özder, Özgür Tanık, Esin Umulu, Ali Mert Yavuzcan ve Yiğit Sertdemir rol alıyor.

Yönetmen Tekand, oyunun sahnelenmesinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belçika’da 7. gösterisini yaptığını ancak İBB Şehir Tiyatroları ile ilk kez geldiğini söyledi.

Tekand, “Oyunun tasarımı, oyunculuğu ve yazım aşaması her şeyiyle çok zordu. Her detayı titizlikle ve zamanında çalışılması gereken bir oyundu. Doğrusu hiçbir aksilikle karşılaşmadan yüzümüzün akıyla oyunumuzu sahneledik. Olumlu tepkiler alınca da mutlu olduk” dedi.

İBB Şehir Tiyatroları Sanat Direktörü Hilmi Zafer Şahin de “Yönetmen Tekand’ın daha önceki yıllarda BOZAR’da birkaç oyunu başarıyla sahnelemesi nedeniyle Şehir Tiyatroları’nın imkanlarını onun duygu ve düşünceleriyle birleştirdik. Gördüğümüz ilgiden çok memnun kaldık” diye konuştu.

İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise Avrupa ve dünya siyasetinde önemli yer edinmeye başlayan Türkiye’nin bu konumunu sağlama almasının en önemli dayanaklarından birinin kültür ve sanat olacağını belirterek, “Bugün Avrupa’da Türk tiyatrocuları bir fetih gerçekleştirdiler, büyük bir sanat etkinliğine imza attılar” ifadesini kullandı.

Belçika Flaman Devlet Televizyonu sanat eleştirmeni Johan Thielemans da “Tekand’ın çalışmalarını yıllardır takip ediyorum. Her gösteriden önce beklentilerim yüksek oluyor fakat gördükten sonra ‘baş döndürücü’ diyorum. Tekniği, oyuncuları, sahneyi kullanması kısacası yaptığı her şeye tam anlamıyla hayranım” yorumunu yaptı.

Haber Mynet

Paylaş.

Yanıtla