Duru Tiyatro'nun Kısmi Tahliyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Duru Tiyatro’nun içinde bulunan Picasso Cep Sahnesi ve yönetim odası, bugün polis nezaretinde tahliye edildi. Okul aile birliğinin şikayeti üzerine tiyatronun boşaltılmasını isteyen Lise yönetimi ve Duru Tiyatro arasında dava süreci devam ediyor. Emre Kınay’ın açtığı “yürütmeyi durdurma” davasının sonucu beklenirken Kaymakamlık’tan gelen tebliğle bugün Duru Tiyatro’nun bir bölümü boşaltıldı.

IMG00741-20131211-1102

Duru Tiyatro’da Oyunlar Oynamaya Devam Edecek

Boşaltma işlemi sürerken Emre Kınay, avukatı Yasemin Kumbaracıbaşı ile birlikte kendisine destek için gelen tiyatroculara ve basın mensuplarına bazı açıklamalarda bulundu. Emre Kınay bugün yapılan tahliyenin ana sahneyi içermediğini, Duru Tiyatro’da oyunların oynamaya devam edeceğini belirtti. Diğer yandan davanın devam ettiğini belirten Kınay, “mahkeme yarın yürütmeyi durdurabilir ve şu anda tutulan bu tutanak geçersiz olabilir” dedi.

Açıklamanın belli bölümlerini aşağıdaki video’dan da izleyebilirsiniz.


“Zamanında plaket verdiler, şimdi boşalt diyorlar”
Şu anda gerçekleşen tahliyenin müsebbibinin okul yönetimi ve Milli eğitim olduğunu belirten Emre Kınay, boşaltılması istenen binayı inşa ettiği için zamanında kendisine yine okul yönetimi tarafından verilmiş olan plaketleri basının huzurunda sergiledi.

IMG00728-20131211-1050

 

“Biz kazanıyoruz yeni işlem geliyor. Biz kazanıyoruz yeni yönetmelik geliyor.”

Avukat Yasemin Kumbaracıbaşı dava süreçleri ile ilgili şu bilgilendirmede bulundu: “Bir idare davalarımız var, bir de hukuk davalarımız var. İdare davalarımızdan ikisi Danıştay düzeyinde yönetmelik iptali davaları. Onlar sonuçlanmadı. Danıştay’daki yönetmelik iptali davalarımızdan bir tanesinde, yani geçen sene okul aile birliği yönetmeliği ile ilgili olan bu davamızda, yürütmenin durdurulması kararını aldık. Fakat henüz esası görüşülmedi, duruyor. Görüşülmeyi bekliyor. Yürütmenin durdurulması kararı çıktıktan sonra bize özel bir yönetmelik daha yaptılar Milli Eğitim Bakanlığı’ndan. O yönetmeliğin de iptali için dava açtık. O da henüz sonuçlanmadı. Geçen haftalarda İdare Mahkemesi’nde Kaymakamlık işleminin iptali için dava açtık, o da sonuçlanmadı. Geçen sene bize yapmış oldukları fesih işleminin geçersizliği ve haksız sataşmanın önlenmesi diye bir dava açmıştık. Geçen hafta lehimize bitti. Biz kazanıyoruz yeni işlem geliyor. Biz kazanıyoruz yeni yönetmelik geliyor.”

IMG00745-20131211-1103

“Tehdit ediliyorum.”

Emre Kınay, şu anda polis nezaretinde gerçekleşen tahliyenin yasal olmadığını söyledi. “Türkiye günden güne adı hukuk olan ama aslında hukukla ilgisi olmayan uygulamaların ülkesi haline dönüşüyor. Mesela bir evde kiracısın, mal sahibin sana diyor ki çık. Sen de demişsin ki ‘5 senelik kontrat yaptık çıkmam.’ Oradaki prosedürün aynısının burada yürümesi lazım. Nasıl ki çıkmıyorsun ve mahkeme devam ederken seni tahliye edemiyor. Olmuyor ki burada. Ben tehtid ediliyorum, daha ötesi var mı? Tehtid alıyorum, ‘Türkiye’nin hiçbir yerinde tiyatro yapamayabilirsin’ diye. ‘Ben ağabey olarak seni uyarıyorum, yapma bunları’ diyor bu kişi. Ne yapıyorum ki ben? Oyun oynuyorum. Beğenmiyorsan gelmezsin. Nefret mi ettin oyundan, bilet parasının iadesini istersin. Ona kadar hakkın var. Ötesinde bana ‘bunu yapma’ demeye hakkın yok. Haddin değil. Eğer burayı kapatırlarsa parkta, sokakta tiyatro yapacağım.”

“Kadıköy Anadolu Lisesi’ni buradan sürecekler”

Emre Kınay, bütün bunların Kadıköy Anadolu Lisesi’nin bulunduğu arazi ile ilgili bir rant meselesi olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Okul aile birliğinin şu anda ortak olduğu oyunun birinci adımı buradaki tiyatroyu defetmek. Ben iddia ediyorum 5 yıl, bilemedin 10 yıl sonra Kadıköy Anadolu Lisesi’ni buradan sürecekler. Sonra da artık TOKİ mi olur, falanca inşaat şirketi mi olur, buraya rezidanslar yapılır. Mesele tiyatro değil. Bu benim komplo teorim. Kalamış Yat Limanı’na ve Adalar’a bakan 55 dönümlük bir araziden bahsediyoruz. Şu anda okul aile birliği bu oyuna ortak oluyor. Bence veliler bu durumun farkında değiller.”

Mimesis Haber / Duygu Dalyanoğlu, Özgür Eren

Paylaş.

Yanıtla