Nevra Serezli: Kimse Ukalalık Yapmasın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1149050_620x410[Mehmet Çalışkan’ın Habertürk’te yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]

Kariyerinin 50’nci yılında bulunan Nevra Serezli, komedi filmlerinin çok fazla olduğu yönündeki eleştirilere “Kimse ukalalık yapmasın. Çok iyi filmler çekiliyor” şeklinde karşılık verdi.

NEVRA Serezli, kariyerinin 50’nci yılını kutluyor. Yarım asırlık bir ‘Altın Yıl’… Sayısız tiyatro oyunuyla sahneye çıktı, Türkiye’nin en önemli komedyenleriyle filmlerde rol aldı. Birçok televizyon dizisinde kamera karşısına geçti. 50’nci yıl nedeniyle düzenlenecek özel bir töreni fazlasıyla hak ediyor. Ne var ki kendi kuşağına özgü mütevazılıkla bu konudan hiç söz etmiyor, söz edilsin istemiyor. Benim de bu yönde soru sormama izin vermedi.

Yeni nesil oyuncular sizden yeterince faydalanıyor mu?

Benim 50 yıllık bir deneyimim var. Genç meslektaşlarımdaysa yeni bir bakış açısı. Bu nedenle aramızdaki alışveriş her iki taraf için de oldukça önemli. Deneyimle yeni bakış açısının ortak bir paydada buluşması pek keyifli oluyor. Türkiye’nin en önemli komedyenleriyle çalıştım. Onlardan öğrendiklerimi elbette gençlere aktarmaya çalışıyorum. Çünkü başkalarına aktarılmayan bilgi, ıslak toprağa yağan kara benzer. Gençleri beğeniyorum ve çok kabiliyetli buluyorum. Yaşlı oyuncuların gençlerden öğreneceklerini es geçmek söz konusu olamaz.

Kendinizi güncelleme adına mı?

  Evet, güncelleme adına. Modern bir akım, yeni bir bakış açısı taşıdığı için.

Komedi filmlerinin eleştirel misyonunu kaybettiği yönündeki eleştirileri nasıl yorumlarsınız?

Hiçbir yapım ille de ders vermek zorunda değil. Önemli olan nasıl anlatıldığıdır. Bir filmi izleyen ille de “Acaba ne ders aldım?” diye düşünmek zorunda değil. Sadece güldürebilmek de iyidir, güzeldir, yararlıdır. Hiçbir şey anlatmayan, eses amacı güldürmek olan komedi filmleri dünya sinemasında olduğu gibi bizde de var. Bu filmlere “Kötü, yararsız” demek haksızlık olur. Kimse ukalalık yapmasın, çok iyi filmler çekiliyor.

‘KADINLARA PROJE GELİYOR MU?’

Kadın oyuncular neden hiçbir zaman komedi yapımların başrolünde yer almıyor?

Katılmıyorum. Komedi yapımlarında başrol oynayan birçok kadın oyuncu var. Örneğin Demet Akbağ. Yasemin Yalçın da yıllarca yıkıp geçmedi mi?

Demet Akbağ’ın bir istisna olduğunu düşünüyorum.

Acaba kadın oyunculara proje geliyor mu, senaryolar onların üzerine yazılıyor mu? Aslında dünyada da böyle. Yola kadına yönelik çıkılmıyor. Belki de kadın izleyici daha çok olduğu için erkekler daha ön plana çıkıyor. Erkek izleyiciler kadın oyuncuları görmek için koşmuyor ama kadınlar erkek oyuncuyu görmek için koşuyor. Konserlerde de böyle. Kadınlar sahnedeki erkek şarkıcı için üstlerini başlarını yırtıyor. Hiçbir erkeğin kadın şarkıcı için üstünü başını yırttığını gördünüz mü?

Küfürler ve belden aşağı espriler kadın oyuncuların komedi yapımlarındaki şanslarını azaltıyor olabilir mi?

Senaristler, “Böyle bir kadın oyuncu var, onun üzerine komedi yazalım” diye ortaya çıkmıyor. Onun için şansları azalıyor.

Kariyerinizin 50’nci yılında kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Sıhhatliyim ve daha çok çalışmak istiyorum. Setlerde uzun süre kaldığım zaman yoruluyorum ve hafif bir bıkkınlık gelmiyor değil. Ama boş kaldığım anda da kaşınıyorum. Açıkçası çalışmak beni ayakta tutuyor. Ayrıca başka bir keyfim de yok. Çocuklarım, gelinlerim ve torunlarım sağlıklı ve mutlu olsunlar, roller gelsin oynayayım. Daha ne isterim?

‘BAŞKA ROLLER GELMEDİ’

Sadece 21 filmde rol aldınız. Az değil mi?

Gelmedi çünkü beni sadece komedi oyuncusu olarak gördüler. Genç ve güzel olduğum zamanlardı ama komedi dışındaki türler için baş kadın oyuncusu rolleri gelmedi. Ne yapabilirim?

Diğer türler için teklif gelmemesinin nedeni sadece komedi oyuncusu olarak görülmeniz miydi?

Evet, öyle gördüler.

Bunu dert etmediniz mi?

Ettim, tabii ki dert ettim.

“Başka rollerde de oynarım kardeşim” demediniz mi?

Diyemiyorsun ki. Tiyatroda öyle değildi. Her rolde yer aldım. “Beni neden hiç düşünmezler?” diye çok düşünmüşümdür. Belki de dram kadını olmam görsel olarak bana yakıştırılmadı. O yüzden de akıllara gelmemiş olabilirim.

Bu durum bir haksızlık değil mi?

 Dünyada da böyle. Biraz kalıplaştırma her ülkenin sinemasında var. Rahmetli kocam Metin Serezli’ye ömrü boyunca yakışıklı gazino patronu ve kötü adam rolleri geldi. Hep jönlerle kavga edip kızı almaya çalıştı. Çok iyi bir oyuncu ve bir o kadar da şeker bir kadın olan rahmetli Aliye Rona da hep kötü kalpli kadındı. Bunun gibi daha birçok örnek sayılabilir.

50 yıldır oyunculuk yapıyorsunuz. Yeterince para kazandınız mı?

Çok büyük paralar kazandım mı? Hayır. Parasız kaldım mı? Hayır, hiç parasız kalmadım. Dengeli miyim? Evet, hem de çok dengeliyim. Bizim zamanımızda her şey çok küçük paralara yapılırdı. Şimdiki oyunculuk ücretleriyle kıyaslama söz konusu bile olamaz. Ben parayı asıl tiyatrodan kazandım. 40 yıldan fazla süre tiyatro oyunlarında yer aldım. Sürümden kazandım. “Tiyatrodan para kazanılmaz” diyenlere “Hayır, kazanılır” diyorum.

Kadın oyuncuların erkek oyunculardan daha az kazanmasını nasıl yorumlarsınız? Haksızlık değil mi?

Eşdeğer rollerdeyseler haksızlık söz konusu. Ama o zaman kadınlar da kabul etmesin. Ben böyle bir işin içinde olsam ve öğrensem, umurumda olmaz. Çünkü ben “Benim ücretim olan 10 lirayı vermişler. Öyle güzel para ki bana, o da daha fazla alsın” derim. Bunu dert etmem. Ama benim karakterim böyle. 10 lira bana çok yarıyor. Çok güzel bir paradır. Onu haksızlık olarak kabul edip kendimi mutsuz etmem.

“KAYBETTİKLERİMİZE GECELER DÜZENLENMELİ”

Birçok değerli ismimizi kaybettik. Sizce onlar yeterince değerlendiriliyor mu?

Hepsi büyük sanatçıydı. Onların yeri elbette dolmaz. Örneğin bir başka Zeki Alasya gelir mi? Onları hatırlamak adına bir şeyler yapılması taraftarıyım. Anma geceleri, törenler gibi organizasyonlar. Onları her daim hatırlamak gerek.

Nevra Serezli, ‘Devekuşu Kabare’de Zeki Alasya’yla birlikte rol almıştı.

Devamı için tıklayınız

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.