“Artık Bir Davan Var” Oyununa Engelleme

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Prömiyerini 22. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yapan Artık Bir Davan Var isimli oyunun proje kadrosu, oyunun 7. Bursa Nilüfer Tiyatro Festivali programından çıkarıldığını bildirdi. Oyunun festival programında yer alması için tarih belirlendikten sonra Nilüfer Kent Tiyatrosu Koordinatörü tarafından programdan çıkarıldığını belirten ve bunun gerekçesine dair açıklama talep eden ekibin bildirisini aşağıda okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Kamuoyuna ve Bursa’daki seyircilerimize üzülerek bildiriyoruz ki 7. Nilüfer Tiyatro Festivali’nde sahnelemeyi planladığımız “Artık Bir Davan Var” adlı oyunumuzu festival kapsamında seyirciyle buluşturamadık.

Bu yıl 22. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez seyirciyle buluşan “Artık Bir Davan Var” adlı oyunumuzun 7. Nilüfer Tiyatro Festivali’nde de oynaması gündeme gelmiş, oyunun organizasyonu ile ilgilenen BGST şirketinden yetkililerle festival organizatörleri arasındaki görüşmelerde 23 Mart 2019 tarihi belirlenerek bir anlaşmaya varılmıştı. Fakat bir süre sonra Nilüfer Kent Tiyatrosu Koordinatörü Feza Soysal, içinde bulunduğu tiyatro işlerinde BGST şirketine ait projelere yer vermeyeceğini söyleyerek “Artık Bir Davan Var” oyununu bu yılın festival programından çıkardı.

Bu tavır üzerine Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürlüğü’ne ve Belediye Başkanlığı’na olayı anlatan, eleştirdiğimizi belirten ve ilgili birimlerce acilen bir tavır geliştirilmesini talep eden bir açıklama gönderdik. Nilüfer Belediyesi tarafımıza henüz bir açıklama göndermedi ve festival programında oyunumuza yer verilmedi. “Kara liste” uygulaması nedeniyle Kültür Bakanlığı’nın destek fonundan faydalanamayan oyunumuz belediyenin düzenlediği bir festivalde koordinatörün görevini suistimal etmesi sonucu engellenmiş oldu. Hem oyun kadrosuna, hem de Bursa’daki tiyatro seyircisine yönelik bir engelleme olarak değerlendirdiğimiz bu uygulamaya ilişkin aşağıdaki noktaların açıklığa    kavuşturulmasını talep ediyoruz:

  1. “Artık Bir Davan Var” oyunu hangi sebeple Nilüfer Tiyatro Festivali programından çıkarılmıştır?
  1. Tiyatro Koordinatörü Feza Soysal’ın bu engellemeyi haklılaştırabileceği bir sebebi var mıdır?
  1. Belediyelerin bütçeleri halkın ödediği vergilerden oluşmaktadır. Halkın kültür-sanata seyir ve icra düzeyinde katılımını sağlaması gereken bir kurum bir tiyatro oyununun bu şekilde engellenmesini nasıl değerlendirmektedir?

“Artık Bir Davan Var Oyunu” Proje Kadrosu  

Paylaş.

Yanıtla