Kenter Tiyatrosu Yaşamaya Devam Edecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ İstanbul en eski tiyatro salonları arasında yer alan Kent Oyuncularının 1968’de Harbiye’de inşa ettiği Kenter Tiyatrosu, 15 Ekim’de İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Meclisinde alınan karar ile artık  İBB Şehir Tiyatroları bünyesinde faaliyetlerini sürdürecek. Tiyatronun çalışanları ise tiyatro salonunun tiyaro salonu olarak kullanılmaya devam edeceği için memnun olduklarını ifade ettiler.

Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan duayen sanatçı Yıldız Kenter’in cenaze töreninde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun İBB bünyesine alınması sözü vermişti. Daha sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Yıldız Kenter tarafından kurulan Yıldız Kenter Tiyatrosu’nun bünyelerine katılması için 4 Mart 2020’de harekete geçti.

Tiyatronun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınması Temmuz 2020’de gündeme geldi, fakat yapılan teklif İBB Meclisi tarafından reddedilmişti.

Kent Oyuncuları ve Kenterler Tiyarosu

Devlet Tiyatrosu’ndan ayrılan Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter kardeşlerin Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğünden alınan Muhsin Ertuğrul’un desteği ile 1960 sezonunda oluşturduğu topluluk, İstanbul’daki Karaca Tiyatrosu ile anlaşarak Site Sineması’nın üst katında 1959-1960 sezonunda Muhsin Ertuğrul yönetiminde oyunlar sahnelemeye başladı. İlk olarak sahnelenen oyun Amerikalı yazar W. Gibson’un Salıncakta İki Kişi adlı oyunu oldu.

Tiyatronun çekirdek kadrosunda Yıldız ve Müşfik Kenter’den başka, Genco Erkal, Şükran Güngör, Sadri Alışık da bulunmaktaydı. Topluluk, Site Tiyatrosu olan adını değiştirerek 1962’de Kent Oyuncuları adını aldı. İlk oyunları, Jean Anouılh’un “Antigone” adlı eseriydi.

Kent Tiyatrosu oyunlarını bir süre Dormen Tiyatrosu’nda sahneledi. Koltuk satma kampanyası ile destek toplayarak Harbiye’de inşa ettikleri tiyatro binası 1968’de tamamlandı.

Topluluk, Necati Cumalı’nın Nalınlar, Derya Gülü, Cahit Atay’ın Pembe Kadın, Melih Cevdet Anday’ın Mikadonun Çöpleri gibi yerli oyunların, Anton Çehov’un Üç Kızkardeş, Bertolt Brecht’in Üç Kuruşluk Opera, Eugene Ionesco’nun Sandalyeler, Harold Pinter’in Kapıcı gibi yabancı oyunları sergiledi.

Kent Oyuncuları, bugün Türkiye’nin birçok sanatçısına bir okul olarak, ekol haline gelmiş bir geçmişe sahiptir. Halen aktif tiyatronun yanı sıra; belli bir dönem de “Akademi Kenter” adıyla sanatçılık eğitimi vermişlerdir.

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla