Fransa’da Kültür Çalışanları Öncülüğündeki Eylemlere Binlerce Kişi Katıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Oya Tronscorff’un Kültür Servisi’nde yayımlanan haberini paylaşıyoruz.]

Fransa’da kültür alanı çalışanlarının öncülüğünde, 23 Nisan Cuma günü geniş kapsamlı gösteriler düzenlendi. Binlerce kişi, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan işsizlik sigortası reformunun geri çekilmesini talep etmek için Fransa genelinde sokaklara çıktı. AFP’nin aktardığına göre, Paris’teki eyleme binlerce kişi katılırken, sayı Nantes’tebin beş yüz, Lyon’da altı yüz, Lille’de beş yüzü buldu.

Eylemler, Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT) sendikalarının yanı sıra, birkaç haftadır kültürel alanları işgal eden gruplarının da katılımcısı olduğu, İşsizler ve Güvencesizler için Ulusal Hareket (MNCP) gibi dernekler tarafından düzenlendi. Kültür çalışanları, Başbakan Macron tarafından söz verilen “bütün hakların korunacağı bir yıllık sürenin uzatılmasını” ve kültür mekânlarının derhal yeniden açılmasını talep ediyor.

‘Siz hiçbir şeye değmezsiniz’

Paris’te çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, “Sanatla yaşamak bir yaşama sanatıdır”, “Festival: Yaz entübesi” gibi pankartlarla Italie meydanından Bastille meydanına şenlikli bir atmosferde yürüdü.

Marsilya’da sayıları üç yüzü bulan göstericiler, Canebière’den Eski Liman’a doğru inerek, yanlarında getirdikleri teknik ekipman kutularının kapaklarına vurarak eylem yaptı.


Nantes kentinde, halen işgal altında olan Graslin Tiyatrosu’nda toplanan bin beş yüz gösterici “Mola çok uzun”, “Macron istifa” ve “Kültür mekânları derhal yeniden açın” gibi pankartlar taşıyordu.

AFP’ye konuşan CGT’nin Bordeaux’daki temsilcisi ve kontrbasçı Timo Metzemakers, “Bu son derece adaletsiz reformun altındaki mesaj ‘siz hiçbir şeye değmezsiniz’ anlamına geliyor” dedi.

Salgında çalışamayanlara 900 Avroluk destek

Protesto edilen reformun bir parçası olan ve bu yaz yürürlüğe girecek “yeni sosyal yardım hesaplama yöntemi”, düzensiz çalışan için daha az elverişli olacak. Unédic’e (İş bulma kurumu ve kamu hizmeti heyeti tarafından yönetilen bir dernek) göre, 1 Temmuz’u takip eden yıl boyunca işsizlik sigortasına hak kazanacak olan 1.15 milyon kişi, bu nedenle, mevcut kurallara göre daha düşük bir aylık ödenek alacak.

Çalışma Bakanı Elisabeth Borne geçen cuma LCI kanalında, reforma karşı olanları dinlediklerini ancak mevcut sistemi değiştirmek gerektiğini düşündüğünü söyleyerek “Krizden tamamen etkilenenleri görüyoruz, bu yüzden dönüşümlü kısa sözleşmelere bağlı olup 2020’de çalışamayanlara 900 Avro gelir sağlamak için istisnai bir yardım oluşturmak zorunda kaldık” dedi.

Kültür Servisi

Paylaş.

Yanıtla