Ustalardan Ders Niteliğinde Tiratlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın (ŞT) YouTube kanalı tiyatro tarihinin klasik tiratlarına ev sahipliği yapıyor bir süredir. Pandemi sürecinde doğan ‘Salondan Yayın’ projesi kapsamındaki ’10 Klasik Eserden 10 Tirat’ başlıklı program, tiyatro tarihine dair kısa kısa dersler niteliğinde, şık bir iş olmuş.

Her bir klasik eser ayrı bir yönetmene ve oyuncuya teslim edilmiş. Yönetmenlerin eserlerden seçtiği ortalama beş dakikalık tiratlar siyahlar içindeki oyuncular tarafından boş sahnede oynanıyor.

Ergun Üğlü’nün yönettiği, Ahmet Saraçoğlu’nun performansıyla sahnelenen ‘Hamlet’ yarın itibariyle izlenebilecek. Halihazırda Şehir Tiyatroları’nın YouTube kanalında yerini almış olanlarsa şöyle:

– Carlo Goldoni’den ‘İki Efendinin Uşağı’, Aslı Öngören yönetiyor, Müslüm Tamer oynuyor.

– Shakespeare’den ‘On İkinci Gece’, Serdar Biliş yönetiyor, Senan Kara oynuyor.

– ‘Macbeth’, Erarslan Sağlam yönetiyor, Sevil Akı oynuyor.

– Henrik Ibsen’den ‘Bir Bebek Evi’, Ali Gökmen Altuğ yönetiyor, Yeşim Koçak oynuyor.

– Aiskhylos’tan ‘Zincire Vurulmuş Prometheus’, Emre Koyuncuoğlu yönetiyor, Levent Üzümcü oynuyor.

Klasik bir şekilde yorumlanan tiratlarda yetkin oyunculuklar var, abartı yok. Oyundan bir parça seyirciye sakince göz kırpıyor adeta. Projenin en hoş yanıysa her tirat öncesi ŞT Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen’in tiradı ele alan yönetmenle oyuna dair yaptığı kısa ama doyurucu sohbet. Performansa geçmeden önce oyunun tiyatro tarihindeki yerine, yazarın bakışına ve yönetmenin yorumuna dair bilgi sahibi oluyor seyirci.

Her pazar yeni bir tiradın yayımlandığı programda önümüzdeki hafta itibariyle sırayla yer alacak oyunlar:

– Aristofanes’in ‘Lysistrata’sı, Yiğit Sertdemir’in yönetiminde, Sevinç Erbulak’ın performansıyla

– Shakespeare’in ‘Kral Lear’ı, Lerzan Pamir’in yönetiminde, Elçin Atamgüç’ün performansıyla

– Bertolt Brecht’in ‘Galileo’su, Orhan Alkaya’nın yönetiminde, Selçuk Soğukçay’ın performansıyla

– Sofokles’in ‘Antigone’si, Engin Alkan yönetiminde, Aslı Menaz’ın performansıyla…

KADIKÖY THEATRON DA KAPANDI

Kadıköy’ün bağımsız tiyatro mekânlarından Theatron kapanma haberini başlıktaki gibi verdi geçen hafta. ‘Da’, çünkü pandemiyle birlikte bir seneyi aşkın süredir desteksiz bir şekilde ortada bırakılan bağımsız özel tiyatro mekânları bir bir kilit vuruyor sahnelerine. Küçük Salon, Öykü Sahne, Toy İstanbul ve Galata Perform’dan sonra; 2015’ten beri faaliyet gösteren ve bağımsız tiyatroların seyirciyle sık buluştuğu mekânlardan ve Theatron’un kendi üretimlerinin ‘evi’ olan Kadıköy Theatron ‘da’ artık yok. Özel tiyatro mekânları faaliyet gösteremedikleri 2020 Mart’ından beri tüm sabit giderlerini, vergilerini ödeyerek boş bir şekilde ‘bekleme’ modundalar. Son iki senedir Yeldeğirmeni’ndeki 100 seyirci kapasiteli yerinde faaliyet gösteren Theatron’da, yedi sene boyunca sayısız topluluk oyun fikri geliştirdi, prova aldı, seyirci karşısına çıktı. Pandemi belki bir gün tamamen çıkacak hayatımızdan ama biz o yeni hayata eksik devam edeceğiz. Zaten şehrin belli noktalarındaki dar alanlara hapsolmak zorunda kalan tiyatro üretimi, pandemi ve olmayan devlet desteği yüzünden onarılması çok güç yaralar almaya devam ediyor. Biz de bir süre daha oyun değil ama bu yalnızlaştırma, yok sayma performanslarını izlemeye mahkûmuz… Alkış yerine de sosyal medyadan duyurulan kapanma haberlerine üzgün surat emojileri koymaya…

Hürriyet

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla