Madımak’ın Dumanı Bugün Tüm Ülkenin Üzerinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dün Sivas Katliamı’nın 28. Yıldönümüydü. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nde pek çoğu alevi kökenli olan aydın ve sanatçımız Madımak Oteli’nde katledildi. Kültür ve sanat dünyamızdan 33 kişi ve 2 otel çalışanı devletin seyirci kaldığı bir katliamda politik islamcıların yönlendirmesiyle acımasızca öldürüldü. Üç gün sonra bu kez Başbağlar’da bir katliam yaşandı ve 33 sivil hayatını kaybetti. 

Bu katliamlarla 28 yıl önce devrin toplumsal muhalefetini parçalamaya çalışanlar bugün de kendilerini hatırlatmaya çalışıyor. 

Sivas’ta 28 yıl önce yanan otelin dumanı ise bugün artık tüm ülkenin üzerinde… Seküler hayata, kadın haklarına, kültür-sanata yönelik her gerici müdahale ve direniş bu gerçeği işaret ediyor. Özgürce nefes almak ve boğulmamak için Sivas Katliamı’nı unutmamak ve hatırlatmak işte bu yüzden önemli bir aydın sorumluluğu…  

“Duman” Hatırlatıyor

Duman müzik grubu sosyal medya hesabından katliam ile ilgili bir video klip paylaştı. “Köpekler” adlı şarkılarından ürettikleri çarpıcı klipte, katliam faillerinden 24 kişinin yurt dışına kaçtığını, bazılarının vatandaşlık ve oturma izni aldığını hatırlattılar.

Dikmen Gürün Hatırlatıyor

Portalimiz yazarlarından Dikmen Gürün ise Sivas Katliamı ile Bir Kez Daha Yüzleşmek başlıklı yazısında katliama yönelik olarak kimsenin özür dilemediğini, otelin müzeye dönüştürülmediğini ve hiçbir caninin ceza almadığını hatırlattı. Ve Genco Erkal’ın yazıp yönettiği Sivas 93 adlı belgesel-oyunu izlemeyi tavsiye etti.

Youtube’da herkesin erişimine açık olan Sivas 93’ü paylaşıyoruz…

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla