Dijital Sahneye Doğru

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Emrah Kolukısa’nın Cumhuriyet’te yayımlanan haberinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.)

Pandemi sonrası dönemde değişen izleme alışkanlıkları ve sahne emekçilerinin yeni arayışları dijital ortamda da bir sahnenin doğmasına yol açtı. İnogar, Tiyatro Kooperatifi ve Google işbirliği ile kurulan Sahne 2.0 katılımcılarını bekliyor.

DasDas’tayız ama bu kez bir oyun izlemek için değil; yeni bir oluşumun doğuşuna tanıklık etmek için. Sahne 2.0 adıyla kurulan bu oluşum pandemi sonrası dönemde bir zaruriyet olarak başlayan ama yakın gelecekte sanatsal dönüşümün önemli bir parçası haline gelecek dijitalleşmenin bir sonucu çıkıyor karşımıza. 2020’nin Mart ayından bu yana geçen sürede sahne emekçilerinin (tiyatro, müzik başta olmak üzere tüm sahne üstü ve arkası emekçiler söz konusu burada) yaşadığı kabus gibi dönemde işsiz kalanlar, kapanan tiyatrolar, hatta intihar eden müzisyenler olduğu yadsınamayacak bir gerçek ne yazık ki. İşte Google’ın maddi ve teknolojik desteği ile İnogar ve Tiyatro Kooperatifi ortak girişimiyle başlayan Sahne 2.0 bu anlamda umut verici bir yenilik; yeter ki planlandığı gibi gitsin her şey.

Özetleyecek olursak; 275 bin dolarlık google.org hibesiyle Inogar ve Tiyatro Kooperatifi yürütücülüğünde hayata geçirilen Sahne 2.0 Projesi, sahne sanatlarında çalışan bireylerin dijital becerilerle donatılmasını sağlamayı amaçlıyor. Projeyle birlikte yüzde 60’ı kadın olmak üzere 8 binden fazla sahne emekçisine ulaşılacak. Sahne emekçileri, proje kapsamında çevrimiçi ve yüz yüze kapasite geliştirme eğitimleri, mentorluk desteği, iş geliştirme ve networking etkinlikleri, webinarlar, dijital deneyim stüdyosu kullanımı, prodüksiyon süreçlerinde teknik destek gibi imkânlardan yararlanabilecek. Sahne 2.0 Dijital Kültür Güçlendirme Programı’na paralel olarak kültür sanat ekosistemini güçlendirmek misyonu ile açılacak olan Sahne 2.0 Youtube kanalında da kültür ve sanat ile güncel yaşam üzerine içerikler paylaşılacak ve Dijital Kültür Güçlendirme Programı kapsamında geliştirilen yeni prodüksiyonlar yayınlanacak.

Haberin devamı için tıklayın

Paylaş.

Yanıtla