“QBX – Qesra Balindeyên Xemgîn” Amed Tiyatro Festivali’nde Prömiyer Yapıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Theater Antract prodüksiyonu ve BAN Theater, Platform 0090, Kultuurfaktorij Monty ve Theater RAST co prodüksiyonu “QBX – Qesra Balindeyên Xemgîn (Hüzünlü Kuşlar Kasrı)” oyunu, 21 Ekim’de Amed Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapıyor.

Oyun Hakkında:

QBX – Hüzünlü Kuşlar Kasrı

“Bizi biz yapan şey nedir?”

“Hüzünlü Kuşlar Kasrı” performansının hikayesi, Bahtiyar Ali’nin aynı adlı romanından alınmıştır. Performans, Kürtçe anlatım biçimlerinin ve dilin güzelliğinin izlerini sürüyor. Geleneksel kürt anlatım tekniklerini, çağdaş sanatın anlatım biçimlerine yaklaştırmayı deniyor. Evrensel bir dile dönüşmekten ve dönüştürmekten kaçınmıyor.

Performansçılar (anlatıcılar), anlatmak ve daha çok anlamak için, bedenlerinde bir yolculuğa çıkıyor, kendi bedenlerinin hafızasını da zorluyor. Kokularda, seslerde, renklerde, şarkılarda ve şimdi yaşadığımız zamanda kendi izlerimizi arıyor.

Korkmadan kendine soruyor. “Bizi biz yapan şey nedir?

QBX – Qesra Balindeyên Xemgîn

“Çi ye tiştê me dike em?“

Çîroka performansa “Qesra Balindeyên Xemgîn” ji romana bi heman navî a Bextiyar Elî hatiye wergirtin. Performans şopên şêweyên vebêjiya kurdî û bedewiya zimên dişopîne. Hewl dide hawên vebêjkariya kevnare û rê û rêbazên vebêjiya nûjen bîne ba hev.

Performer (vebêj) dest bi rêwitiyekê dikin di gêrînekên laşên xwe de, da bêhtir vebêjin û bêhtir tê bighîjin. Zorê didin sînorên bîra laşên xwe.  Lîstik di nav bêhn, deng, reng û stranan de, di kûrahiya beden de li xwe digere. Bê tirs ji xwe dipirse; Çi ye tiştê me dike em?(Haberin devamı için tıklayınız…)

Paylaş.

Yanıtla