‘Oyunculuk Zaten Cinsiyetler Üstü Bir Beceri’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Aslı Uluşahin’in Kültür Meclisi’nde yayımlanan haberini okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği jüri üyesi, gazeteci Bahar Çuhadar, 30. TEB Ödülleri’nde ‘oyuncu’ kategorisinden ‘kadın/erkek oyuncu’ ayrımının kaldırılmasını değerlendirdi: “LGBTİ+ bireyleri gözeten bir karar. Sadece kadın ve erkek oyuncular yoktur, LGBTİ+ oyuncular vardır.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) tarafından 30’uncusu verilecek TEB Ödülleri’nde değişikliğe gidildi. Bu seneden itibaren ‘oyuncu’ kategorisinden ‘kadın/erkek oyuncu’ ayrımı kaldırıldı. Ödüller bundan böyle ‘Yılın Oyuncuları’ olarak adlandırılacak ve cinsiyet ayrımı gözetilmeyecek.

TEB jürisinde yer alan, gazeteci Bahar Çuhadar, kararı Kültür Meclisi’ne değerlendirdi. Jürinin oybirliğiyle aldığı kararın gerekçelerini, birlik adına şu sözlerle açıkladı:

“Yaşamın her alanında cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmesi için mücadele eder, patriyarkanın ve neoliberal düzenin dayattığı toplumsal cinsiyet rollerine karşı durmaya çalışırken, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olarak mayısta 30’uncu kez vereceğimiz TEB Ödülleri’nden ‘oyuncu ödülü’ kategorisinden kadın/erkek ayrımını kaldırmaya karar verdik. Bu bizim için; genelde ülkemizde ve dünyada, özeldeyse tiyatro (ve tabii sinema ve tv sektöründe de) alanında sürekli yaşanan (çoğunlukla kadınların ve LGBTİ+ bireylerin türlü eşitsizliğe, tacize ve baskıya maruz kaldığı) cinsiyetçi tutuma karşı eşitlik talebimizin altını çizen bir adım. Elbette Türkiye koşullarında özgürce nefes almak için ciddi bedeller ödemek zorunda olan, son derece aktif bir mücadele yürüten LGBTİ+ bireyleri gözeten bir karar. Oyuncuları cinsiyetlerinden bağımsız bir gözle ele alırken ikili cinsiyet sistemi dışındaki cinsel kimlikleri, olması gerektiği üzere ‘kadın/erkek’ tanımlarına sıkıştırmak zorunda kalmadan değerlendireceğiz. Sadece kadın ve erkek oyuncular yoktur, LGBTİ+ oyuncular vardır. Teknik olarak baktığımızda oyunculuk zaten cinsiyetler üstü bir beceri, bir iş, bir uğraştır.”

Bahar Çuhadar, “Eleştirmen ve birlik üyesi şapkamı çıkarıp feminist bir kültür sanat gazetecisi gözüyle baktığımda bu kararı çok heyecan verici ve öncü nitelikte buluyorum” dedi:

“Dünyada başı Berlin Film Festivali çekmişti, 2021’den beri Berlinale’de en iyi oyuncu kategorisinde kadın/erkek ayrımı yok. Dilerim Türkiye’de de TEB Ödülleri belli başlı sinema ve tiyatro ödüllerinden bu ayrımın kalkması için yolu açmış olur. Çok yakın bir gelecekte ‘kadın oyuncu/erkek oyuncu’ kategorilerini tuhaf bir gülümsemeyle anımsamayı umuyorum.”

‘Yılın Yönetmeni’ ve ‘Genç Ekip’ kategorilerinin eklendiği, toplam 7 dalda verilecek TEB Ödülleri’nin, 2023 Mayıs’ında sahiplerine sunulması planlanıyor. Ödül kazananlar, TEB üyesi 11 kişilik jüri tarafından belirlenecek. Jüri, Erdoğan Mitrani, Tijen Savaşkan, Zerrin Yanıkkaya, Hasibe Kalkan, Tuba Aksu Şener, Handan Salta, Bahar Çuhadar, Gülin Dede Tekin, Mehmet Konuk, Eylem Ejder ve Yusuf Dündar’dan oluşuyor.

Kültür Meclisi

Paylaş.

Yanıtla