Sümeyra Çakır‘ın Hayatı Türkiye’de İlk Kez Sahnede: Serçelerin Süvarisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Halk müziği yorumcusu Sümeyra Çakır’ın 1980 darbesi sonucunda sürgünde sona eren hikayesi ilk defa Türkiye‘de sahneleniyor. “Serçelerin Süvarisi” adlı oyun, Türkiye prömiyerini bu akşam yapacak.

 

Güneş batmış ay batmış
Batmamış halk yıldızı
Gurbeti sıla yapmış
Türk yapmış yalnızlığı
Ruhi Su’nun ses kızı

Yüreğini turna yapmış
Kanat yapmış sesini
Acılarını çiçek yapmış
Karacoğlan koklayınca
Unutuvermiş öldüğünü
Dirilip ayağa kalkmış”

Sümeyra Çakır‘ın 44 yıllık yaşamını anlatan bu dizelerin sahibi şair Ali Yüce. “Ruhi Su‘nun ses kızı”nı bugün Türkiye‘de genç kuşak pek tanımasa da 1970-1990 dönemine tanıklık eden sol kuşak için Sümeyra Çakır yeri doldurulamaz bir ses olarak hatırlanır. Çakır, Ruhi Su ve Ruhi Su Dostlar Korosu ile birlikte yaptıkları ‚‘‘El Kapıları‘‘, ‘‘Barış ve Gurbet Türküleri‘‘, ‘Allı Turnam‘‘ gibi albümleri ile 1980 öncesi Türkiye‘de halk müziği ve protest müzik akımının önde gelen temsilcilerindendir.

Ne var ki, 12 Eylül onu da pek çok sanatçı ve entelektüel gibi memleketinden ayrı düşürür. 1980‘de Almanya’da düzenlenen Türkiye Haftası’na Berlin Senatosu’nun davetiyle katılan Sümeyra Çakır’a burada Enternasyonal Marşı’nı söylediği gerekçesi ile Türkiye tarafından dava açılır. 1980 sonrası müzik yaşamını yurtdışında devam ettirmek zorunda kalır. Çakır ne yazık ki ülkesine geri dönemeyecektir. Gurbette yakalandığı amansız hastalığa direnemeyip 1990‘da Frankfurt’ta hayata veda ettiğinde henüz 44 yaşındadır.(Haberin devamı için buraya tıklayınız…)

Paylaş.

Yanıtla