Rüçhan Gürel: İktidarlar Geçip Gitse De Tiyatro Var Olacaktır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Evrensel Gazetesi’nden Erdal Doğan’ın Han Tiyatronun Kurucusu ve oyuncularından olan Rüçhan Gürel’le 28 Ocak tarihli yaptığı söyleşiyi okuyucularımızla paylaşıyoruz]  Rüçhan Gürel, İzmir Alsancak’ta kurulan Han Tiyatrosu’nu anlattı.

Han Tiyatrosu, Alsancak’ta bulunan bağımsız bir tiyatro. İlk bakışta birkaç tabure ve bir koridorla karşılıyor bizi. İçeriye girdikçe dışarıdan bakıldığı kadar küçük olmadığını anlıyoruz. Bu büyüklüğü sadece bir emlak terimi olarak kullanmıyorum, duvarlardaki afişlerden sahnesine kadar her köşesinde muazzam öyküler ve emek barındırıyor. İşte böyle bir atmosferde Tiyatronun Kurucusu ve bizzat oyuncularından olan Rüçhan Gürel’le bir sohbet gerçekleştiriyoruz.

“HANCILIK YAPALIM İSTEDİK”

Han Tiyatrosu nasıl kuruldu ve kuruluş amacı neydi?

Bir hanımız olsun ve hancılık yapalım istedik. Yolcularımız olsun istedik, oyunlarımızı seyretsinler; öğrencilerimiz olsun o yolcuların içinde, öğrencilerimizi yetiştirelim layığıyla. Konservatuvar kazansınlar, illa meslek olarak yapmalarına gerek yok. Topluma yararlı bireyler olarak yetişsinler, hayata farklı bir pencereden bakma becerisini kazanabilsinler ve demokrat bir çizgide olabilsinler diye kuruldu.

Ayrıca ben 1989 senesinde Devlet Tiyatrosuna girdim, ondan bir yıl önce de İstanbul Şehir Tiyatrosundaydım. Orada çok güzel oyunlar oynadım fakat ilerleyen yıllarda yapının giderek ağırlaşması ve revize edilememesinden dolayı bağımsız bir tiyatro kurmak istedim. Sanatçının daha bağımsız hareket etmesini savunduğum için Han Tiyatrosu 2007 yılında bu niyetlerle kuruldu. Oynadığı oyunlarla seyircilere söyleyeceği çok şey vardı, söyledi ve söylemeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde sahnelediğiniz Zengin Mutfağı ve diğer oyunlarda ortaya ne koymak istiyorsunuz?

Oyun 1970’lerde zengin birinin mutfağında geçiyor ve o mutfak da ülke. O dönem sağ-sol çatışmasında solcu denilen herkes sorgusuz sualsiz hapse atılıyor, işkence görüyor. Günümüzde ise “şu, şucudur” dediğinde sorgusuz sualsiz içeri alınıyor ve bu bir kısır döngü gibi her iktidar kendine muhalife bunu yapıyor ama bu işin bir sonu yok.

Belediyenin ve iktidarın tiyatroya desteğini yeterli buluyor musunuz?

Belediye pandemi sürecinde bizle röportaj yapmayı ve 2 bin lira da destek vermeyi teklif etti. İnanın ki Kültür Bakanlığı bile daha çok destek oldu. Oyun oynama zorunluluğu kaldırıldı, turne desteği getirildi ve pandemi sürecini atlatmamızda büyük yardımları oldu. Kim kimin tarafında biri bana anlatsın lütfen.(Haberin devamı için burayı tıklayınız…)

Paylaş.

Yanıtla