Sahneler Dayanışmayla Açılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Depremden sonraki iki hafta boyunca afet bölgesinde ve dayanışma merkezlerinde aktif rol alan tiyatrolar bu hafta itibariyle oyunlarıyla sahneye dönüyor. Oyunlar #SahnedenDayanışma çağrısıyla depremzedelere destek olmak için sahnelenecek.

Ataşehir’deki DasDas, İhtiyaç Haritası’nın dayanışma merkezine dönüştü. Moda Sahnesi, üst komşusu Türkiye İşçi Parti’sinde hazırlanan kolilerin depolandığı bir üsse çevrildi. Şehir Tiyatroları’nın terzileri afetzedelere giysi üretmeye başladı. Depremden birkaç saat önce söyleşi yaptığım oyuncu arkadaşlarımla; ikinci gün, belediyenin yardım merkezinde malzeme ayrıştırıp koli taşıyorduk. Toplumun her kesiminden olduğu gibi tiyatrocular da 6 Şubat’tan beri ya afet alanında ya da bulundukları kentlerdeki dayanışma organizasyonlarında.

6 Şubat 2023’ten sonra Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tek bildiğimiz bilimin ve dayanışmanın gücüyle ayakta durmak zorunda olduğumuz. Tiyatrolar şimdi oyunlarıyla, başımıza gelen felaketlerin müsebbiplerine söyleyecekleri sözleriyle sahnelere dönüyor. Tiyatro Kooperatifi’nin dayanışma çağrısına katılan topluluklar, oyun gelirlerini deprem bölgesiyle paylaşacak. #SahnedenDayanışma çağrısına dahil olmak isteyen seyirciler için küçük bir seçki hazırladık.

Çarpıcı performans
‘GOMİDAS’, YOLCU TİYATRO

Sahneler dayanışmayla açılıyor

Ermeni müzik dehası Gomidas Vartabed’in öyküsü, Ahmet Sami Özbudak’ın kaleminden, Fehmi Karaaslan ile Lusavoriç Korosu’nun çarpıcı performansı eşliğinde sahnede. Mekân kullanımından incelikli diline pek çok unsuruyla son senelerin en iyi işlerinden. Bu akşam 20.30’da, yarın 16.30’da Kumkapı, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde. Topluluk her ay gelirin yüzde 25’ini afet bölgesinde çalışan farklı bir kuruma bağışlayacak.

Dayanışma bileti
‘SÜVEYDA’, TİYATRO OYUNCAKÇI

Sahneler dayanışmayla açılıyor

Genç bir adamın, kendi şeytanlarıyla yüzleştiği ve intikamının peşine düştüğü ‘Süveyda’, hikâyesi anlatılmayanların çığlığını atmayı deniyor. Burcu Reşit’in yazıp yönettiği oyunda Sercan Er rol alıyor. Bu akşam 20.30’da ikincikat-Kadıköy’de izlenebilir. Afet Platformu üyesi sivil toplum kuruluşunun destekçisi, gönüllüsü veya üyesiyseniz ikincikat-Kadıköy’de oynanacak her oyuna ‘dayanışma bileti’ alarak ücretsiz girebilirsiniz.

Seyircilerin arasındalar
‘ŞİMDİ’, DASDAS

Sahneler dayanışmayla açılıyor

Sıradan insanların acı dolu hikâyelerini almak, yazmak, oyunlaştırmak… Seyircilerin arasında yerlerini alan Levent Kazak, Nezaket Erden, Erdem Şenocak ve Melikşah Altuntaş’ın performanslarıyla, oyuncu/seyirci/yazar/kurban/tacizci/sanat kavramlarını un ufak eden bir oyun. Öner Erkan’ın yönetiminde. 27 Şubat Pazartesi, 28 Şubat Salı 20.30’da DasDas’ta. DasDas şubat sonuna kadar oyun gelirlerinin tamamını deprem bölgesine aktaracak.

Hakikat ve düşler iç içe
‘PEER GYNT DÜZENLENİYOR’ PAR TİYATRO

Sahneler dayanışmayla açılıyor

Henrik Ibsen’in oyunu eski Norveç masallarından da esintilerle bireyin varlığını sorgulaması üzerine. Batuhan Gelener’in yönettiği oyun hakikatle düşlerin iç içe geçtiği bir macera. Sahnede Alperen Aldanmaz, Batuhan Gelener, Bekirhan Ak, Bora Akın, Can Çelik ve Egemen Topcu’dan oluşan genç bir ekip var. Bu akşam 20.30’da Kadıköy’deki Par Sahne’de izlenebilecek oyunun tüm geliri depremzedelere bağışlanacak.

Kısa oyunlar
‘BALAT’, TWO TWO PRODUCTION

Sahneler dayanışmayla açılıyor

Dördüncü sezonuna giren özgün projenin ‘Balat’ başlığında, Balat’ta bir binanın farklı odalarında semtin ruhuna değen kısa öyküler anlatılıyor. ‘Balat Müzikholü’, ‘Hemşin’, ‘Küçük Bir Karşılaşma’, ‘Bi Sakat İş’, ‘Sakıncalı Komşu’, ‘Kara Mezat’, ‘Kısmet’ ve ‘Düğün Günü’ izlenebilecek oyunlar. Yarın 15.00’te Mürselpaşa Caddesi, Ayvansaray No:163 adresindeki ‘Monologlar Müzesi’nde görülebilir. Oyun sezon boyunca gişe gelirinin yüzde 15’ini deprem bölgesine iletecek.

Yaşam kültürü üzerine
’ISTIRAP KOROSU’, BAMİSTANBUL

Sahneler dayanışmayla açılıyor

İstanbul’a ve İstanbullulara Maltepe’de bir apartmandan ses veriyor, Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyun. Seda Türkmen ile Deniz Karaoğlu’nun 10’dan fazla karaktere büründüğü ‘Istırap Korosu’ şehirdeki yaşam kültürümüz üzerine de düşündürüyor. 3 Mart Cuma 20.30, Şişli, Besa Cevahir Sahne’de, 4 Mart Cumartesi 21.00’de DasDas’ta. BAMİstanbul mart oyunlarının gelirinin yüzde 20’sini Ahbap Derneği’ne bağışlıyor.

Tiyatro Kooperatifi’nden #sahnedendayanisma çağrısı

76 özel tiyatronun buluştuğu Tiyatro Kooperatifi, depremzedelerle dayanışmayı sürekli kılma niyetiyle bir dizi karar ve plan açıkladı. #sahnedendayanışma çağrısına katılan topluluklar depremzedelere şu modellerle destek olacak: Oyun gelirlerini Afet Platformu’na üye sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) paylaşarak. Afet Platformu üyesi STK’lardan birine bağış yapan seyircilerine ücretsiz ‘dayanışma bileti’ sunarak. Ya da oyun gelirini İhtiyaç Haritası’nın ‘#Birkirabiryuva’ projesine bağışlayarak.

Kurulan bir çalışma grubuysa afet bölgesindeki çocuklarla uzun soluklu çalışmalar yapmak için hazırlıklara başlamış. Kooperatif, afet bölgesindeki Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ve Ahura Tiyatro Kooperatifi’yle iletişim ve dayanışma halinde. Kooperatif başkanı Yeşim Özsoy pandeminin ağır sonuçlarını yaşayan tiyatroların yapabileceği maddi katkının çok büyük olamayacağını ama aslolanın dayanışma kültürünü sıcak tutmak olduğunun altını çiziyor.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi de hükümete çağrı yaparak afet bölgesinde hayatlarını sanattan kazanan sanatçılar için ekonomik destek ve bina güçlendirme çalışmaları talep etti.

Afetzede tiyatrolar Kültür Bakanlığı’ndan ne istiyor?

Nar Sahne/İskenderun, Ortak Sahne/İskenderun, Adana Gösteri Sanatları Merkezi, Gülse Tiyatro/Adana, Tarsus Şehir Tiyatrosu, Ekol Tiyatro/Adana, Reverenas Sanat/Adana, Osmaniye Gençlik Tiyatrosu ve Panokids. Saydıklarım depremi yaşayan, Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi üyesi özel tiyatrolar. Telefonla görüştüğüm kooperatif başkanı Mahmut Ünver’den, saydığı toplulukların (son üçünün kendine ait sahnesi yok) beşinin de sahnelerinin ağır hasar aldığını öğreniyorum.
“15 gündür cehennemi yaşıyoruz. Bu esnada her biri depremzede olan tiyatro çalışanlarımızın maaşlarını da düşünmek zorundayız” diyor Ünver. Turnelerle Türkiye’nin pek çok yerine de giden bu sekiz topluluğun uzun süre sahneye çıkması mümkün olmayacak. “Kentleri onarmanın tek yolu binaları onarmak değildir, kentlerin kültürel yönden de onarılması lazım. Tiyatroların, kültür merkezlerinin, bu işin profesyonellerinin de onarılması gerekiyor” diyen Ünver’den kooperatifin taleplerini dinliyorum: “Kültür Bakanlığı’nın depremzede tiyatrolara özel bir destek vermesini, Maliye Bakanlığı’nın bizleri vergiden muaf tutmasını talep ediyoruz. Sigorta primlerinin durdurulmasını, Çalışma Bakanlığı’nın atipik çalışma koşulları olan sektörümüze özel değerlendirme yapılmasını istiyoruz. Devlet Tiyatroları’nın 27 Mart için yaptığı oyun alımlarını sürdürmesini talep ediyoruz. Bölgedeki tiyatrolara pozitif ayrımcılık yapılması en azından can suyu olur.”

Hürriyet

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla