Tiyatrolar Soruyor: Destekten Kimler Yararlandı, Kriter Nedir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir kez daha “özel tiyatrolar ve destek” sorunu ile gündemde. Devlet Tiyatroları sahneleri ile İl Kültür Müdürlüğü’ne ait sahnelerin 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde özel tiyatrolara tahsisi ile ilgili şeffaflık krizi yaşanıyor. Ücretsiz sahne tahsisi ve maddi destek içeren uygulama ile ilgili herhangi bir “sonuç” açıklanmadı, ancak “hak kazanan tiyatrolar”ın arandığı bilgileri geliyor.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle özel tiyatrolara verilen turne desteği Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları’nın tavrı nedeniyle krize dönüştü. Oyun ve topluluk listesi açıklanmıyor, “hak kazananların tek tek arandığı” bilgisi geliyor. Tiyatrocular ve tiyatro örgütleri tepki gösteriyor, şeffaflık talep ediyor.

Geçtiğimiz yıllardaki uygulamalarda hak kazanan tiyatroların liste halinde açıklandığını ve kimlerin hangi illerde oynayacağının bilindiğini ifade eden tiyatro sanatçıları, şu an durumu oldukça “şaibeli” bulduklarını ifade ediyor. Oyuncu Mehmet Şerif Tozlu sosyal medyadan “Bir kaç tiyatrocu arkadaşımdan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları’nın ortak projesine katılacak tiyatroların isimlerinin açıklanmayacağı, listelenmeyeceği bilgisini aldığını” açıkladı ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Mesela kaç tane ekibin yer aldığını, toplamda bu iş için ne kadarlık bütçe ayrıldığını, hangi illerde oyunların oynanacağı gibi bilgilere sahip olsak çok iyi olmaz mıydı? Hep beraber zor dönemlerden geçiyoruz, bir çoğumuz imkansızlıktan bir çoğumuz da başka sebeplerden dolayı mesleğimizi yapamıyoruz. Bu şaibeli kararın arkasında yatan sebebi çok merak ediyorum.”

DT’YE BAŞVURU YAPILDI, SONUÇ BEKLENİYOR
Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi konuyla ilgili olarak, “bilgilendirmelerin henüz telefonla, tek tek aranarak yapıldığı” bilgisini paylaştı ve Devlet Tiyatroları’ndan bilgilerin liste halinde açıklanması için talepte bulunduklarını, “sonucu beklediklerini” açıkladı. İnisiyatif, şu bilgiyi paylaştı: “27 Mart Dünya Tiyatro Günü sebebiyle Devlet Tiyatroları tarafında yapılacak olan festivale seçilen oyun listesinin yayınlanması ile ilgili yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda en kısa sürede bir açıklama yapılmasını bekliyoruz.”

KEMAL AYDOĞAN: GİZLENİYORSA İLTİMAS, KAYIRMA VARDIR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın siyasi saiklerle destekten mahrum bıraktığı Moda Sahnesi’nden Yönetmen Kemal Aydoğan uygulamaya tepki gösterdi. “Bir kültür bakanlığı düşünelim ki bilgiyi muhataplarından saklasın! Kamusal bütçeli işler herkesin gözü önünde olur, gizlisi, saklısı olmaz. Gizleniyorsa torpil, iltimas, kayırma vardır. Kültür bakanlığı uzun zamandır sanat değerlendirmiyor ‘ideoloji’ değerlendiriyor” yorumunu yaptı. Kemal Aydoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na şu soruları sordu: “Hangi tiyatrolar var? Hangi sanatsal kriterlere göre seçildiler? Tiyatrolarla hangi maddi koşullarda anlaşma yapılacak, tiyatrolar kaç TL alacak?”

TİYATRO KOOPERATİFİ: ŞEFFAF BİÇİMDE AÇIKLAYIN!
27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle özel tiyatrolara verilen turne desteği hakkında açıklama yapan Tiyatro Kooperatifi de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları’na konuyla ilgili sorular yönelttiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını duyurdu. Tiyatro Kooperatifi sonuçların DT’nin sitesinden şeffaf biçimde açıklanmasını talep etti ve şu soruları sordu:

Bu destekten hangi tiyatrolar yararlandı?
Seçim kriteriniz nedir?
Destekten yararlanmayan tiyatrolar, seçim kriterlerinizden hangisini karşılamıyordu?
Olumsuz değerlendirilen tiyatrolara ne zaman resmi bilgi vermeyi planlıyorsunuz?

Sahneden

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.