Ruanda’da Soykırım Radyosu RTLM Tiyatro Sahnesine Taşındı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ruanda’da 1994 soykırımını tetikleyen ve nefret dili kullanan Radio Television Libre des Mille Collines (RTLM) radyosunun hikayesi tiyatro oyunu oldu.

Ruanda’da 1994 soykırımını tetikleyen ve nefret dili kullanan Radio Television Libre des Mille Collines (RTLM) radyosunun hikayesi tiyatro oyunu oldu.

Tutsilere karşı yapılan soykırımın 29. yıl dönümünde ülkenin çeşitli şehirlerinde sahneye konan “Nefret Radyosu” oyunu, soykırımda başı çeken ve halkı nefrete sürükleyen medya kurumunun hikayesini eleştiriyor.

Ruanda hükümetinin de destek verdiği tiyatro oyununda, RTLM radyosunun ülkedeki tüm Tutsileri alay konusu yaparak öldürülmesi gereken canlılarmış gibi yansıtması anlatılıyor.

The New Times gazetesine konuşan tiyatro oyuncularından Diogene Ntarindwa, RTLM’nin çok yönlü bir propaganda yürüttüğüne dikkati çekerek, halkı ve özellikle de gençleri etkilemek için mizah ve çağdaş müzikleri kullandığını söyledi.

Ntarindwa, oyunla sadece nefret dilinin tehlikesini göstermeyi değil aynı zamanda tüm dünyaya ülke tarihini öğretmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

100 gün süren soykırım

Ruanda’da 1994’te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmış, ülkede 100 gün süren katliamda, 800 binden fazla ılımlı Hutu ve Tutsi hayatını kaybetmişti.

Tarihin en büyüklerinden kabul edilen soykırım nedeniyle her yıl Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 7 Nisan’da “Ruanda Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” düzenleniyor.

Son Dakika

Paylaş.

Yanıtla