Antalya Şehir Tiyatrosunda Usulsüzlüklere dair Sorular Yanıt Bekliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Şehir Tiyatrosunda, Sayıştay raporları ile de tespit edilen usulsüzlüklere ve göreve iade edilen Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür’e dair sorular yanıt bekliyor.

Antalya Şehir Tiyatrosunda, 2019 yerel seçimlerin ardından başlayan tartışmalar durulmuyor. Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in göreve gelmesiyle Antalya Belediyesi Şehir Tiyatrosu Şube Müdürlüğündeki işlemlerle ilgili Antalya Büyükşehir Belediye Teftiş Kurulu Başkanlığı soruşturma başlattı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinde, Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, 48 sanatçıyla birlikte “ihtiyaç olmadığı” gerekçesiyle 24 Ekim 2019’da işten çıkarıldı. AKP’ye yakınlığıyla bilinen yayın organları tarafından, “mobbing davası” olarak gündeme getirildi. Açtığı “işe geri dönüş” davasını kazanan Özgür, bir yıl sonra geri dönmesinin ardından Şehir Tiyatrosundaki tartışmalar tekrar alevlendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Şube Müdürlüğünün 2016-2019 yıllarındaki, “yeterlilik” ve “harcama” belgelerini inceleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı, 14 Eylül 2021 yılında hazırladığı Soruşturma Raporu’nda bir dizi usulsüzlük tespit etti.

HARCAMA BELGELERİ YOK

2019 yılı aralık ayında alınan 11 adet uçak biletinin, Express Gemicilik Hava Kargo Turizm ve Tic. Ltd. Şti. firmasından başkanlık oluru ile piyasa araştırması yapılmadan alım yapıldığı, yine 2016-2019 yılları arasında ödeme evraklarında muhasebe yetkilisinin imzası olmadığı tespitler arasında yer aldı.

Bu tespitler üzerine 08 Aralık 2020 tarihinde müfettişlik, 2016-2020 tarihleri arasındaki uçak biletleriyle ilgili ayrıntılı bilgi istedi. İncelemenin sonucunda, 01 Ocak 2016 tarihinden 30 Nisan 2019 tarihine kadar, Tiyatro Şube Müdürlüğü tarafından alınan uçak biletlerinin tek firmadan alındığı, fiyat araştırması yapılmadığı ve teklif alınmadığı, bir acente aracılığıyla biletlerin alındığı ve komisyon ödenerek kamu zararına yol açıldığı tespit edildi.

SAYIŞTAY KARARINA AYKIRI

Sayıştay kararına yer verilen raporda, herhangi bir ihale usulü kullanmaksızın tek bir firmadan uçak bileti alınmasını ve doğrudan ödeme yapılmasını hem mevzuata uygun olmadığı hem de alımlarda eşitlik ve rekabet sağlanmaması riskini taşıdığı değerlendirilmesine yer verdi. 01 Ocak 2016 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında 16 bin 215 lira kamu zararının oluştuğu, bunun da yönetmelik doğrultusunda ilgililerden tahsili yoluna gidilmesi gerektiği ifade edildi.

Sayıştay’ın 2009-2014 yılları arasındaki Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırladığı son denetçi raporunda mevzuata aykırı harcamalara yer verilirken, bu ödemelerin bir kısmının Mehmet Özgür’e yapıldığı vurgulandı.

RESTORANLARDA USULSÜZ HARCAMALAR

Soruşturma raporunda ayrıca 12-26 Ekim 2016 tarihlerinde bir restoran firmasından, başkanlık oluru ile piyasa araştırması yapılmadan yemek yiyen kişilerin listesinin başkanlık oluruna eklenmeden bütçenin “Temsil Ağırlama Tören Fuar ve Organizasyon Giderlerinden” toplam 17 bin 656 lira ödeme yapılarak kamunun zarara uğratıldığı, harcama yetkililerine zimmet çıkarılarak tahsili yoluna gidilmesi istendi.

YETERLİLİK BELGELERİ YOK

Sanatçı, yönetmen, yönetmen yardımcısı, dekor, ışık tasarımcısı, müzik tasarımcısı, afiş tasarımcısı ve benzer işlerdeki kişilerin konularıyla ilgili işleri yapabileceklerine yönelik evraklara rastlanmadığı da incelemeler soncu tespit edildi.

Yine 2018 yılında sahne yöneticisi olarak görevlendirilen Metin Çelik’in Şehir Tiyatrosu Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliğine aykırı işlem yapıldığı tespit edilirken, kişinin bu işi yapabileceğine dair herhangi bir evraka rastlanmadığı bilgisi soruşturma raporuna yansıdı.

Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulunun 29 Mart 2018 tarihli kararıyla, doğrudan temin yoluyla Metin Çelik’e sahne yöneticiliği hizmeti karşılığında 2018-2019 yıllarında toplam 81 bin 253 lira ödeme yapıldı. Raporda usulsüzce, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özgür, Yönetim Kurulu üyeleri Seyfi Albayrak, Safinaz Özgür, Hasibe Aygül Özgür ve Mustafa Ayhan ve harcama yetkilisinden kamu zararının tespit edilmesi istendi.

ŞEHİR TİYATROSUNDA AİLE YÖNETİMİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulunda, 1 Ocak 2020 tarihinde iş akitleri fesih edilmeden önce Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özgür, eniştesi Mehmet Önder Efe, eşi Safinaz Özgür, kız kardeşi Hasibe Aygül Özgür, Mustafa Doğan Ayhan ve Seyfi Albayrak yer alıyordu.

Özgür’ün hakkındaki işlemlerin ardı arkası kesilmek bilmedi. Özgür, işten çıkarılmadan önce bir devlet hastanesinden aldığı “heyet raporu” ile TRT’de bir dizide çekimleri devam etmesi nedeniyle Muhittin Böcek tarafından 1 Ocak 2020 tarihinde sözleşmesi feshedildi. Sözleşmesi feshedildikten iki ay sonra Teftiş Kurulu raporuyla 2020 Şubat ayında işten çıkarılması istendi.

Mehmet Özgür’ün dışında işçi kadrosunda çalışırlarken 5 gün işe gelmedikleri gerekçesiyle kardeş Hasibe Özgür, eş Safinaz Özgür’ün iş akitlerine de son verildi. Eniştesi Mustafa Önder Efe ve diğer sözleşmeli 4 kişi ise geriye dönüş davalarını kazanarak 2020 yılı sonunda tiyatroya geri döndü.

Akit Gazetesi 21 Ocak 2022 tarihli nüshasında olayı “Nizamülmülk’e CHP zulmü! Avuçlarını yaladılar” başlıklı haberi ile duyurdu. Muhalif sanatçılara fırsat buldukça saldıran Akit Gazetesi bu sefer hedefine CHP’li Belediyeyi alarak, TRT’de yayımlanan “Alparslan Büyük Selçuklu” dizisinde Nizamülmülk’ü oynayan oyuncu Özgür’e sahip çıktı. Antalya Şehir Tiyatrosundaki Genel Sanat Yönetmenliği görevine son verilen Özgür’ün yerel mahkemeye başvurarak işine geri döndüğü haberleştirildi.

ANTALYA’NIN GURURU(!): MEHMET ÖZGÜR

Açılan soruşturmalar sonucunda Mehmet Özgür’e, aile yönetimine ve dönemin Tiyatro Şube Müdürüne kamu zararına uğratmaları nedeniyle zimmet çıkartılarak, müdüre kınama cezası verildi.

Bir yıl önce işe geri dönüş davasını kazandığı halde görevlendirilmesi yapılmayan, hakkında sayısız zimmet ve soruşturma bulunan Mehmet Özgür, 1 Ocak 2022 tarihinde Belediye Başkanı Böcek’in odasında Antalya’nın gururu olarak ifade edilerek, Genel Sanat Yönetmeni olarak tekrar görevine getirildi.

MEHMET ÖZGÜR İLE İLGİLİ CEVAPLANMASI GEREREKEN SORULAR
  • Şehir Tiyatrosu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özgür hakkında Teftiş Kurulunun zimmet raporu varken nasıl tekrar Sanat Yönetmenliği görevine getirildi?
  • 2009-2014 Sayıştay Denetiminde, toplam zarar olarak ifade dilen 33 milyon 480 bin liradan Mehmet Özgür’e kaç para aktarıldı?
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mehmet Özgür’ün işe dönüş davasında Teftiş Kurulu Raporunu mahkemeye gönderdi mi?
  • 2014-2019 yılları arasında Sanat Yönetmenliği yaptığı Menderes Türel, döneminde tiyatroya yıllarını vermiş oyuncuları sürdürmüş ya da işten attırmış mıdır? Davalarını kazanan tiyatrocular bugün nerede görev yapıyorlar?
  • Samanyolu Televizyonu’nda “Kollama” adlı dizideki rol arkadaşı Osman Kot, 2019 yerel seçiminden önce memuriyet kadrosuna atanmış mıdır?
  • Antalya Belediyesi Şehir Tiyatrosunun aylık bütçesi ne kadardır?
Paylaş.

Yanıtla