Bursa’da Çocuk Sanat Evi Vardı… Peki Şimdi?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Uğur Ozan Özen’in Tiyatro Dergisi’nde yayımlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.]

Bursa’da çok az kişinin bildiği, şehrin tiyatro hayatında önemli bir yeri olan 100 kişilik Çocuk Sanatevi’ni anlatmak istiyorum. Burası 18 Aralık 1998’de açıldı. Eski Zabıta Müdürlüğü’nün (günümüzde Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı) en alt katının tiyatroya dönüştürülmesi için o günün parası 22 milyar lira harcanmıştı. Bu tiyatro, Tayyare Kültür Merkezi’nin arka tarafındaydı. Dışarıda tabela, afiş ve benzeri tanıtıcı hiçbir şey bulunmadığı için garip kalmıştı.

Burada Bursa, Kültür, Sanat, Turizm Vakfı Tiyatrosu, Bursa Şehir Tiyatrosu başta olmak üzere Bursa’da birçok amatör ve özel tiyatro seyirciyle buluşmuştu. 1998-2011 yılları arasında, Vakıf Tiyatrosu ve Şehir Tiyatrosu, Ramazan aylarında burada ortaoyunu, yetişkin oyunları, çocuk oyunları sahnelemişti. Bir çırpıda aklıma gelen oyunlar: Güzelce Hamam, Haftasonu Haftanın Sonu, Soytarılar, Rumuz Goncagül, Ormanda Bir Gün, Telgrafçı, Benliksizlik, Kozalar, Kralın Diş Ağrısı…

Dönemin Bursa Büyükşehir Belediyesi yönetimi, Çocuk Sanatevi’ni Bursa Kültür ve Sanat Derneği’ne vermişti. Geçen yıllar boyunca dernek ne kadar kira ödedi bilmiyoruz. O dönem, burasının neden derneğe verildiği konusunda açıklama yapılmamıştı. Hâlâ bilmiyoruz. Dönemin siyasi atmosferi diyelim. İşin ilginç tarafı belediye yönetimi aynı partide, sadece kişiler değişti.

Belediyenin elindeki sahneyi kullanmak yerine 2010 yılında kurulmuş bir derneğe vermesini yanlış olduğunu düşünmüş, tepki göstermek amacıyla tiyatroya adım dahi atmamıştım. Çünkü dernek burayı kiralayabilir, belediye burada oyun sahnelemeye devam edebilirdi. Neresinden bakarsanız bakın yapılan yanlıştı.

Dernek burada ne yaptı? Oyunculuk eğitimleri yapıldığını biliyorum. Bazı özel ve amatör tiyatrolar oyun provalarını yapıyordu. Birkaç oyun sahnelendiğini de hatırlıyorum. Açıkçası bu sahne Bursa Şehir Tiyatrosu’nun elindeyken daha fazla kullanılıyordu.

Yazının devamı için tıklayın: Tiyatro Dergisi

Paylaş.

Yanıtla