Boğaziçi Üniversitesinde Kulüp Odaları Zorla Boşaltılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Boğaziçi Üniversitesinde barınma krizi bahanesiyle öğrenci kulüplerinin yerleri alınarak yurt için kullanılmak isteniyor. Öğrencilerin itirazlarına rağmen odalar zorla boşaltılıyor.

Boğaziçi Üniversitesinde atanmış yönetim, barınma krizini bahane ederek öğrenci kulüplerinin yerini yurt olarak kullanmak amacıyla merkezden taşıma kararı aldı.

Bunun barınma krizi için bir çözüm olmadığını söyleyen öğrenciler, kulüplerin taşınmasını engellemek için sabah saatlerinden itibaren kulüplerin yer aldığı 1. Erkek Güney Yurdu’nda toplanmaya başladı. Kulüplerin taşınmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan öğrenciler, açıklama yaptı.

Öğrenciler basın açıklamasının ardından öğrenci kulüplerinin bulunduğu 1. Erkek Yurdu’nda nöbet tutmaya devam ederken özel güvenlikler ENSO’ya (Mühendislik Kulübü) ait odayı taşımaya geldi. Güvenlik görevlileri ve sivil polis odaları zorla boşaltmak için binaya girdi. Öğrencilere engel olmamaları konusunda uyarı yapılırken Güney Kampüs çevresine polis araçları getirilmeye başlandı.

Öğrencilerin engelleme girişimlerine rağmen odalar zorla boşaltılıyor.

Öğrenciler yaptıkları açıklamada “Kulüpler yerinde, yerinde güzel” sloganı attı, basın açıklamasının ardından kulüp isimlerinin yazılı olduğu ahşap bloklar yerleştirdiler.

“YÖNETİM AÇIKTA KALAN ÖĞRENCİLERE ÇÖZÜM SUNMADI”

İlerleyen süreçte Güney Meydan’da kulüplerin görülemeyebileceğini ifade eden öğrenciler kulüpler arası kurul ve ÖTK olarak sadece kulüp odaları için değil üniversitedeki tüm öğrenciler için kapsamlı bir çözüm bulma arayışına girdiklerini vurguladı.

Öğrenciler süreci şöyle anlattı:

“Güçlendirme çalışmaları yapılmış, uçaksavarda bulunan D Blok lojmanın bu dönemlik yurt olarak kullanılmasını ve 7.8’lik depreme dayanıklı olduğunu belirtilen Superdorm’un güçlendirme çalışmasının ertelenmesini önerdik. Bu önerilerimizin hiçbiri hayata geçirilmediği gibi, yönetim açıkta kalan bini aşkın öğrenciye başka bir alternatif de sunmadı. Üstüne üstlük bu çözüm önerilerimizden herhangi biri gerçekleştirilecek olsa dahi kulüp odalarının taşınması kararından geri dönülmeyeceği söylendi.”

KOĞUŞ GİBİ ODALARDA ÜÇ KATLI RANZALAR OLACAK

“Kulüplerin taşınması durumunda öğrenciler hem yurtsuz hem kulüpsüz kalacak. 160 yıllık Boğaziçi kültürü tabii ki kulüplerinden ve kulüplerin bulunduğu mekanın hafızasından bağımsız değil. Okulun tanıtım videolarında reklamını yaptığı kulüpler son yıllarda sansürle ve süreli-süresiz kapatma cezalarıyla karşı karşıya kaldı, şimdi de kampüsün ücra bir köşesine taşınmak isteniyor.

Okulun resmi açıklamasına göre 1200 kişilik bir barınma açığı oluşmuş durumda. ÖTK’nin yaptığı açıklamalara göre ise açıkta kalan öğrenci sayısı iki bini buluyor. Büyük bir açık söz konusuyken 3 katlı ranzalarda, 15 kişilik koğuş tipi odalarda sadece 108 kişinin yerleşmesini sağlamak için kulüp odalarının taşınmasının ortaya çıkan barınma krizini çözemeyeceği açık.”

ÖĞRENCİLER KARAR ALMA SÜRECİNE DAHİL EDİLMELİDİR

“Okul yönetiminin kulüplere önerdiği eski BÜMED yerleşkesi kulüp faaliyetleri için yetersiz, altyapıları için riskli ve kullanışsız. Kampüs merkezine ise uzak… Bizlere bodrum katında, cam bölmelerle ayrılmış bir depo alanı sunuluyor. Ayrıca kulüplerden alınan 15 oda yerine, rezervasyon usulü ile kullanılabilecek etkinlik odalarından bahsediliyor. Havasız, dar, hiçbir ihtiyacı karşılamayan bodrum katındaki koşullar, doğa sporlarının ekipmanları; sanat kulüplerinin enstrümanları, kostümleri ve dekorları; tüm kulüplerin arşivleri ve basılı yayınları için büyük risk teşkil ediyor.”

Kulüp odalarından çıkmayacaklarını tekrarlayan öğrenciler, talepleri şöyle sıraladı:

  • “Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu tüzüğüne göre öğrenci kulüplerinin amacı öğrencilerin ders dışı sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerini gerçekleştirmek, geliştirmek, akademik ortama katkıda bulunmak ve üniversite tarafından sağlanan olanaklardan öğrencilerin eşit ve düzenli olarak yararlanmalarını sağlamaktır. Bu nedenle kulüp odaları ve kulüp faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlar öğrenciyi ve kampüs içi hayatı merkeze alan bir konumda olmalıdır. Kulüpler faaliyetlerini yürüttükleri Güney Kampüs’ün merkezi alanından uzaklaştırılmamalıdır.
  • Boğaziçi Üniversitesi etik ilkelerine göre, karardan doğrudan ya da dolaylı etkilenenlerin karar verme sürecine katkılarının sağlanması gerekir. Bu sebeple kulüpçüler bu konuda söz sahibi olmalıdır.
  • Okul yönetimi eski BÜMED yerleşkesini kulüplerin gönderdiği ihtiyaç formları doğrultusunda düzenlemeden ve gerekli önlemleri almadan kulüplerin taşınmasını gündeme bile getirmemelidir. Kulüplerin istek ve talepleri ciddiye alınmalıdır.”

EVRENSEL

Paylaş.

Yanıtla