İTD’den Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne Yapılan Atamayla İlgili Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir Tiyatroları Derneği (İTD), geçtiğimiz günlerde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne yapılan atamayla ilgili olarak bir açıklama yaptı. DT Genel Müdürlüğü’ne getirilen Tamer Karadağlı’nın liyakatı ile ilgili bazı soruların da yer aldığı açıklama metni şöyle:

Devlet Tiyatrosu’na yeni bir Genel Müdür atanmış olması üzerine, kamuoyundaki tepkiler dikkatle değerlendirilerek, İzmir Tiyatroları Derneği “Tarihe Not Düşme” kararı almıştır.

Devlet Kademesi’ndeki görevlerde yeni atamaların yapılması doğaldır, daha önce de yapılmıştır ve bundan sonra da yapılacaktır. (Atamanın biçim yönünden değerlendirmesi ayrı bir konudur.) Ancak bazı sorular sormak zorunlu hale gelmiştir.

Öncelikle görevden alınan genel müdür, başarısız olduğu için mi görevden alınmıştır yoksa bu keyfi bir uygulama mıdır? Bu atamada, (atanan kişinin isminden bağımsız olarak) yeni “Genel Müdür” kurum içinden olmadığından (kurum sınavına girip kazanamadığı söylenmektedir ancak sınavlar tartışmalı yada şaibeli olabileceğinden bu durum bizler tarafından önemsenmemektedir) kurumu ne kadar tanımaktadır? Kurumun işleyişi, dinamikleri ve hassasiyetleri ile ilgili bilgi ve donanımı nedir? Hatta bu güne kadar Türk Tiyatrosu için elini taşın altına sokmuşluğu var mıdır? Eğer varsa, bu eylemler, yönetmenlik mi, oyunculuk mu, akademisyenlik mi vb. hangi alanlarda gerçekleştirilmiştir ve nitelikleri nelerdir? Bütün bunlara ek olarak Devlet Tiyatrosu gibi köklü ve yaygın bir sanat kurumunu yönetebilecek, idarecilik deneyimi var mıdır?

Biz, geçmiş yıllarda Devlet Tiyatrosu’nda seçimle iş başına gelen yöneticiler olduğunu biliyor ve bunun çok daha doğru -demokratik ve özerk bir uygulama- olduğunu düşünüyoruz. Elbette, sanat üretimi yapan çok önemli bu kurumun özenle seçilmiş çalışanları da, bu konularda fikir ve tutum beyan edecek, düşüncelerini pratiğe dökeceklerdir diye umuyoruz.

Sorulan soruların muhataplarınca ivedilikle cevaplanmasını, DT çalışanlarının da ellerini taşın altına koymalarını, daha iyi bir kültür, sanat, tiyatro ortamının oluşturulabilmesi için DT’nin yeni ve çağdaş bir yapılanma içine girmesini, güçlendirilmesini ve kuruluş amaçlarının unutulmadan hareket edilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla,

İzmir Tiyatroları Derneği Yönetim Kurulu

Tiyatro Dergisi

Paylaş.

Yanıtla