Tiyatro Kök35 ve Matruşka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Serkan Fırtına

Tiyatromuza yeni bir soluk getiren Tiyatro Kök35’i duymuştum ancak oyunlarını izleme şansım olmamıştı. Kurucularından Anıl Alkan’la yıllar önce tiyatro buluşmaları ve kamplarında bir arada olmuştuk. Alkan, tiyatroya tutkuyla sarılan genç isimlerden biri. Topluluk Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü ağırlıklı bir kadroya sahip.

Ekip, Tuncer Cücenoğlu’nun birçok tiyatro tarafından sahnelenen ve her zaman ilgi çeken oyunlarından biri olan “Matruşka”yı repertuarına almış. Bunun dışında çocuk seyircileri için  “Oz Büyücüsü” ve “Dedektif Pamuk” adlı iki çocuk oyunlarının gösterimlerine devam ediyorlar.

Bir kadın ve bir erkek karakter üzerinden ikili ilişkilerin irdelendiği oyun, kadın erkek ilişkilerinde arzu edilen dürüstlüğün ve samimiyetin peşine düşüyor. Bir senaryo yazarı ile ondan yaşça küçük olan sevgilisi arasında ilerleyen oyun, merak ögesini finale kadar taşıyor.

Oyun, Cücenoğlu’nun diğer oyunları gibi Mitos Boyut Yayınları tarafından basılan bir çalışma. Tiyatro oyunları okurken de heyecan ve keyif verir. Hatta izleyeceğiniz oyun kitaplaşmışsa izlemeden önce okumanızı tavsiye ederim. Metin ve reji arasındaki ilişkiyi gözlemleme şansı hem izleyici için hem de tiyatro ile ilgilenenler için çok öğreticidir.

“Matruşka”yı  turne kapsamında Aydın – Efeler’de izleme şansım oldu. Ekip temposu yüksek, eğlenceli ve ilgiyle izlenebilen bir oyun çıkarmak için dersini iyi çalışmış. Seyirciden önce, yaptıkları işi seven ve kendileri de bu eğlencenin içinde yer alan oyuncular gördüğüme çok mutlu oldum. Çünkü uzun zamandır bu kadar istekli, rolünün hakkını vermeye çalışan genç oyuncular görmemiştim. Oyuncuların her ikisi de “oyun bitse de eve gitsek” duygunda değillerdi. Oyunda senaryo yazarını oynayan Umut Can Koçmen, Ege Tiyatrolar Birliği’nin düzenlediği Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri kapsamında ödeneksiz tiyatrolar kategorisinde Yılın Genç Kuşak Erkek Oyuncusu Ödülüne değer görüldü. Kendisini ve rol arkadaşı Meva Nur Akagündüz’ü de kutluyorum. İki kişilik oyunların avantajlarını çok iyi kullanıyor, dezavantajlarını da neredeyse hiç yansıtmıyorlar. Senaryo yazarının sevgilisi rolündeki genç kadın oyuncu Meva Nur Akagündüz’de önümüzdeki yıllarda daha da güzel işler çıkartabilecek bir isim.

Anıl Alkan’ın rejisi ile birlikte bütünsel olarak düşünüldüğünde karşımızda tiyatro sanatının gerekliliklerini başarıyla yerine getiren, yazar-dramaturg-oyuncu-tasarımcı-yönetmen bileşenleriyle örnek bir ensemble var.

Oyunun künyesi

Yazan : Tuncer CÜCENOĞLU

Yöneten : Anıl Alkan

Dramaturg: Eda Nur Solaklı

Oyuncular: Meva Nur Akagündüz, Umut Can Koçmen

Tür: Komedi, Perde Sayısı: Tek Perde, Süre: 70 dk

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Serkan Fırtına

Yanıtla